Interiorul si varsta Pamantului

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 8.16

nivel: Liceu

Miezul este compus probabil in majoritate din fier(sau fier/nichel), fiind posibila si prezenta altor elemente mai usoare.Temperaturile in centrul miezului pot ajunge la 7500 K ,mai fierbinte decat suprafata Soarelui. Mantaua inferioara e compusa mai mult din siciliu,magneziu si oxygen,cu ceva fier,calciu si aluminiu.

Mantaua superioara e alcatuita din olivina si piroxen (silicati d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interiorul si varsta Pamantului

Miezul este compus probabil in majoritate din fier(sau fier/nichel), fiind posibila si prezenta altor elemente mai usoare.Temperaturile in centrul miezului pot ajunge la 7500 K ,mai fierbinte decat suprafata Soarelui. Mantaua inferioara e compusa mai mult din siciliu,magneziu si oxygen,cu ceva fier,calciu si aluminiu.

Mantaua superioara e alcatuita din olivina si piroxen (silicati de mangneziu si de fier) ,calciu si aluminiu.Cunoastem toate acestea doar din tehnicile seismice ,monstre din mantaua superioara ajungand la suprafata sub forma de lava din vulcani,insa majoritatea Pamantului este inaccesibila.

Scoarta este compusa in principal din cuart (dioxid de siciliu) si alti silicati de exemplu feldspat. Luat ca un intreg Pamantul are urmatoarea compozitie (in functie de masa):
34,6% fier
29,5% oxigen
15,2% siciliu
12,7% magneziu
2,4% nichel
1,9% sulf
0,05% titan

Spre deosebire de celelalte planete terestre,scoarta Pamantului este impartita in cateva placi separate,care plutesc independent pe mantaua fierbinte de dedesubt. Teoria care descrie aceasta se numește tectonica. Se caracterizează prin două procese principale: extindere și încălecare.

Extinderea are loc atunci când două plăci se îndepărtează una de cealaltă și se creează porțiuni noi de scoarță din magma de dedesubt ieșita la suprafață. Încălecarea plăcilor tectonice are loc când două plăci se ciocnesc și marginea uneia se scufundă sub cealaltă, topindu-se apoi în interiorul mantalei. Mai au loc și mișcări transversale la marginile unor plăci (de exemplu falia San Andreas în California) și coliziuni între platourile continentale (de exemplu India/Eurasia). Structura interna a Pamantului are intentia de discontinuitate sau grosimile variabile a straturilor rocilor ce pot favoriza miscarile seismice.

Varsta Pamantului
Cu ajutorul substantelor radioactive naturale din rocile stravechi, s-a putut stabili varsta Pamantului. Aceste substante se transforma, in cadrul unei perioade determinate, intr-o alta substanta. Masurand si comparand cantitatea de substanta veche si noua, se poate calcula cata substanta initiala a existat. S-a ajuns astfel la concluzia ca Pamantul are varsta de 4600 milioane de ani.

Daca e sa ne imaginam toata aceasta perioada ca fiind un singur an, putem spune ca Pamantul s-a nascut pe 1 ianuarie. Abia la sfarsitul lui noiembrie au aparut primele vietuitoare; dinozaurii au avut perioada lor de glorie cam pe la 18 decembrie. Primii oameni au aparut abia pe 31 decembrie, cam la patru ore inainte de miezul noptii. In perioada relativ scurta (dupa standardele astronomice) de 500.000.000 de ani eroziunea si procesele tectonice au distrus si recreat cea mai mare parte din supratafa Pamantului si prin urmare au distrus aproape toate urmele lasate de fenomenele geologice mai recente. Astfel s-a pierdut istoria cea mai recenta a Pamantului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.