Interfata video a calculatorului

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.68

nivel: Facultate

Dupa principiul de lucru deosebim monitoare digitale si monitoare analogice. Primele generatii de monitoare au fost de tip digital.
Monitorul digital accepta numai iesiri digitale de la adaptorul de afisare si converteste semnalul digital in semnal analogic. Monitoarele digitale pot lucra cu adaptori in standarde prestabilite, cum ar fi MDA (Monochrome Display Adapter) de la IBM, CGA (Color[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interfata video a calculatorului

Dupa principiul de lucru deosebim monitoare digitale si monitoare analogice. Primele generatii de monitoare au fost de tip digital.
Monitorul digital accepta numai iesiri digitale de la adaptorul de afisare si converteste semnalul digital in semnal analogic. Monitoarele digitale pot lucra cu adaptori in standarde prestabilite, cum ar fi MDA (Monochrome Display Adapter) de la IBM, CGA (Color Graphics Adapter) sau EGA (Enhanced Graphics Adapter).

Monitoarele digitale sunt rapide si realizeaza imagini bine definite, clare. Dar ele au un mare dezavantaj: afiseaza numai un numar limitat de culori si nu gama continua de culori. incepand cu standardul VGA (Video Graphics Array) IBM a inlocuit monitorul digital prin monitor analogic.

Monitorul analogic cu tub catodic CRT (Cathode Ray Tube) color a rezolvat problema nuantelor de afisare, fiind capabil sa accepte un semnal de intrare ce variaza continuu si, prin urmare, poate afisa o gama continua si un numar infinit de culori.

Dispozitivele de afisare cu ecran plat FPD (Fiat Panel Display) includ ecranele cu cristale lichide LCD (Liquid Crystal Display) si ecranele cu plasma PDP (Plasma Display Panel). in prezent aceste dispozitive sunt utilizate in laptop-uri datorita dimensiunilor si greutatii reduse. Din punct de vedere a performantelor, sunt net inferioare monitoarelor cu tuburi catodice clasice.

1.1. Monitoare cu tub catodic
in anii 1950 firma RCA a scos pe piata primul tub catodic CRT color. De atunci, se produc tuburi catodice color cu performante din ce in ce mai bune, si la preturi tot mai scazute. Ca urmare, monitoarele bazate pe tub catodic, sunt azi majoritare pe piata, constituind totodata solutia cea mai accesibila si performanta pentru marea masa a cumparatorilor de tehnica de calcul. Afisarea imaginii la aceste tuburi se face prin baleierea suprafetei ecranului, de la stanga la dreapta si de sus in jos, de catre unul sau mai multe raze de electroni, provenite de la cate un tun de electroni.

In cazul tuburilor color, exista 3 fascicule de electroni, cate unul pentru culoarea rosie, verde, respectiv albastra. Astfel, prin combinarea celor 3 culori fundamentale, in diferite intensitati, se poate obtine impresia oricarei nuante perceptibile de catre ochiul uman.
Ecranul monitorului este tratat din interior cu depuneri punctiforme de fosfor colorat - rosu, verde, albastru. Acestea sunt dispuse consecutiv pe linii si coloane, formand triade de puncte (dot triads). Triadele obtinute au forma triunghiulara sau liniara (mai recent), depinzand de modul de dispunere al tunurilor de electroni.

Pentru ca fascicolul emis de tunul de electroni corespunzator culorii rosu (de exemplu), sa loveasca exact punctul rosu de fosfor dintr-o triada de pe ecran, este necesara existenta unei grile de ghidare. Din punct de vedere tehnologic deosebim doua variante constructive mai importante de monitoare CRT: cu masca de umbrire si de tip Trinitron, cu grila de apertura (Aperture grille CRT).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.