Interes turistic - Vatican - Italia

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

3.1. Bazilica Sf. Petru
Vaticanul este inconjurat de ziduri in stil medieval si renascentist si are 6 porti: Poarta Mortii, Poarta de bronz, Poarta Sfanta (se deschide la 25 de ani), Poarta Binelui si a Raului, Poarta Sacrament si Poarta Angelica. Multi dintre cei mai renumiti artisti si arhitecti ai Italiei Renascentiste au lucrat in cladirile Vaticanului. Cel mai impozant si important edi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interes turistic - Vatican - Italia

3.1. Bazilica Sf. Petru
Vaticanul este inconjurat de ziduri in stil medieval si renascentist si are 6 porti: Poarta Mortii, Poarta de bronz, Poarta Sfanta (se deschide la 25 de ani), Poarta Binelui si a Raului, Poarta Sacrament si Poarta Angelica. Multi dintre cei mai renumiti artisti si arhitecti ai Italiei Renascentiste au lucrat in cladirile Vaticanului. Cel mai impozant si important edificiu este Bazilica Sf. Petru.

Bazilica Sf. Petru, este principala biserica a Catolicismului, este situata in Vatican. In 1506 Papa Iulius al II-lea i-a poruncit arhitectului renascentist Donato Bramante sa proiecteze bazilica. Bramante a murit inainte sa termine bazilica, care a fost continuata de cativa arhitecti pana cand artistul florentin Michelangelo a preluat-o si terminat-o in 1546. Michelangelo a simplificat si amestecat elementele arhitecturale din planul lui Bramante pentru bazilica si a proiectat un dom urias crestat. Mai tarziu arhitectii au modificat planurile lui Michelangelo pentru a construi un naos si pentru a adauga o piata si niste coloane de catre arhitectul baroc Gianlorenzo Bernini.

Construita in mare parte intre secolele XV si XVII ,de catre mari artisti printre care Bramante, Michelangelo si Gianlorenzo Bernini, este centrul mondial al catolicismului. In fata bazilicii este marea Piata Sf. Petru. Originea Muzeelor Vaticane se leaga de papa Iulius al II-lea, care dupa alegerea sa ca papa in 1503 a expus diferite sculpturi antice in gradina numita "Belvedere", permitind artistilor sa le poata admira.

In 1734 Papa Clement al XII-lea a fondat Muzeul Capitolin intr-un edificiu proiectat de Michelangelo); in 1756 si in 1767 au fost create in Vatican alte doua mici muzee: cel de arta sacra si cel de arta profana.Pasii decisivi au fost facuti de papii Clement al XIV-lea si de Pius al VI-lea: Muzeul Pio-Clementin, realizat prin amplificarea Palatului apostolic din Vatican, din dispozitia acestor papi cu scopul de a gazdui sculpturile clasice.

Edificiul a fost realizat in stil neoclasic si mai apoi a servit de model pentru nenumarate alte muzee ale lumii.In 1796, din cauza invaziei franceze, muzeul a pierdut mai multe opere valoroase, care insa au fost restituite dupa caderea lui Napoleon, in 1815.O noua sectie a fost adaugata de papa Pius al VII-lea (Chiaramonti), care i-a si dat numele sau, pe care-l are si azi: (Muzeul Chiaramonti).Ultimul muzeu adaugat complexului a fost in 1973; acesta este dedicat artei religioase moderne si conserva operele eminentilor artisti din sec. al X-lea: Novecento.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.