Interdictia abuzului de pozitie dominanta

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.52

nivel: Facultate

Referat despre Interdictia abuzului de pozitie dominanta
3. Practici de excluziune
Au rolul de a împiedica sau distorsiona relațiile de concurență, inclusiv „îndepărtarea” din piață a concurenților și/sau împiedicarea accesului altora. Alteori se urmărește limitarea concurenței la elemente formale, cu parteneri fără capacitate sau voință de a promova acțiuni și comport[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interdictia abuzului de pozitie dominanta

Referat despre Interdictia abuzului de pozitie dominanta
3. Practici de excluziune
Au rolul de a împiedica sau distorsiona relațiile de concurență, inclusiv „îndepărtarea” din piață a concurenților și/sau împiedicarea accesului altora. Alteori se urmărește limitarea concurenței la elemente formale, cu parteneri fără capacitate sau voință de a promova acțiuni și comportamente proconcurențiale. Sunt comportamente exclusiviste, unilaterale, cele practicate de o singură firmă dominantă prin excluderea concurenților, a celor care există sau a celor care au intenția să pătrundă în industrie.

Instrumente:
a) prețul de ruinare este un preț extrem de scăzut, sub nivelul costului mediu variabil. Prețul de vânzare inferior CVM este considerat preț de ruinare doar dacă cel care-l practică deține o poziție dominantă și este promovat o lungă perioadă de timp.

Prin practicarea lui:
- concurenții părăsesc piața/sectorul;
- cei care au intenția să intre pe piață abandonează proiectul;
- pe perioada practicării acestui preț, inițiatorul realizează pierderi substanțiale, fără a putea fi imputate unor factori exogeni;
- în perioada de practicare, cumpărătorii beneficiază de unele avantaje;
- după îndepărtarea concurenților, prețul crește substanțial pentru a recupera pierderile anterioare și a asigura pragul minim de profitabilitate revendicat de acționari. Avantajele temporale obținute anterior de cumpărători sunt contrabalansate printr-un atac masiv la bunăstarea lor. Practicarea prețului de ruinare este interzisă prin legislația concurenței din statele UE, din SUA, Canada.

b) contractele de exclusivitate se încheie cu distribuitorii, cu firmele din avalul lanțului valoric sau cu furnizorii unor factori de producție exclusivi (licențe, brevete, materii prime speciale) pentru a împiedica intrarea pe respectiva piață a altor concurenți.

c) refuzul de a negocia – firma cu poziție dominantă refuză să furnizeze o resursă esențială celei din aval, indiferent de preț, sau întrerupe relațiile cu un client pentru simplul fapt că acesta refuză să accepte condiții comerciale suplimentare discriminatorii.

d) vânzarea legată – prin care compania cu poziție dominantă distribuie un produs doar dacă se acceptă un anumit lot sau, mai grav, o gamă completă din sortimentele furnizorului.

O situație cu totul specială de poziție dominantă și de incriminare a abuzului este aceea a concernului american Microsoft pe piața UE căruia i s-a aplicat o amendă de aproape 500 milioane de euro de către Comisia Europeană în 2004, pentru încălcarea regulilor concurenței respectiv abuz de poziție dominantă. Faptele sunt foarte complexe și complicate, fiecare dintre părți aducându-le interpretări „docte” cu ample argumente de specialitate. Întrucât decizia Curții a rămas definitivă, reținem, din argumentația „inculpării”, că Microsoft se face vinovat de a nu fi transmis informațiile necesare concurenților de pe piață și de a fi condiționat furnizarea programului Windows și de achiziționarea unui alt program – Media Player.

În logica comisiei, acest fapt reprezintă un abuz pentru că îi afectează pe beneficiari, care trebuie să plătească un preț mai ridicat, în mod artificial pentru Windows, ceea ce generează implicit o restricționare a accesului la acest bun economic marfar. În consecință, se solicită, ca instanța să impună Microsoft să livreze o versiune Windows fără conexiune cu Media Player. În plus, Comisia a argumentat că Microsoft a practicat concurența neloială în raport cu concurenții direcți, pe care i-a pus într-o situație de inferioritate, întrucât a păstrat codurile care permit personalului de la Microsoft să lucreze mai bine cu serverele. În consecință, cere Microsoft ca într-un termen scurt să furnizeze informațiile necesare firmelor care produc programe pentru serverele concurente, iar informațiile vor fi actualizate pe măsura realizării de perfecționări în domeniul respectivului software.

La rândul său, Microsoft a argumentat că nu a exercitat nici un fel de abuz întrucât informația pe care se bazează sistemul este proprietatea sa intelectuală, deci nu trebuie și nici nu are obligația s-o transmită concurenților. În plus, în viziunea sa, interesele cumpărătorilor nu sunt afectate prin majoritatea prețului întrucât exploatarea programului Windows prin conexiune cu Media Player s-a făcut tocmai pentru o mai bună satisfacere a intereselor lor. În final, executivul european a decis sancțiunea de mai sus; cum însă deciziile acestuia sunt susceptibile de recurs la Tribunalul de Primă Instanță și la Curtea Europeană de Justiție, Microsoft a procedat în consecință, dar rezultatul n-a fost cel scontat.

4. Practicile de redistribuire
Constau în impunerea de către firma cu poziție dominantă a unor clauze comerciale care-i sunt favorabile, devenind sursă de rente economice. Dintre acestea au relevanță:
a) prețurile discriminatorii față de anumiți clienți. Se numesc prețuri discriminatorii pentru că nivelul lor nu are legătură cu costul, cheltuielile de transport, condițiile de comercializare. Există prețuri:
- discriminatorii prin care surplusul consumatorului este captat total sau parțial. Folosirea prețurilor discriminatorii este o practică abuzivă anticoncurențială întrucât prin ea se realizează segmentarea beneficiarilor, segmentare prin care cel care o promovează obține pe ansamblu profituri mai mari; în plus, creează între cumpărători situații discriminatorii în sensul că avantajele oferite de vânzător unor clienți nu sunt accesibile și altora;
- prețuri discriminatorii reduse practicate față de anumiți distribuitori sau cu firme din aval cu scopul ca pe piețele din aval să nu pătrundă alți concurenți. Această practică este viabilă dacă nu sunt înlocuitori apropiați pentru inputuri;

b) Impunerea prețului de revânzare când agentul a aflat în amonte față de cumpărător îi impune acestuia prețul final pe care-l va practica în relațiile cu clienții. Prețul de revânzare poate fi impus la un nivel expres sau ca limită; discountul de exclusivitate – o concesie de preț acordată clientului care se angajează să comercializeze exclusiv bunurile marfare provenite de la furnizorii cu poziție dominantă. Ambele situații sunt și practici de excluziune. În aceeași clasă poate fi inclus și comisionul de fidelitate față de marcă, fapt ce introduce o barieră în accesul altor concurenți pe piața respectivă.

Astfel, British Airways, grație poziției dominante, a decis să acorde agențiilor de voiaj un comision suplimentar dacă realizau același volum de vânzări ca anul precedent sau dacă îl depășeau la biletele vândute pentru British Airways. Cum agențiile de voiaj favorizează linia aeriană care acordă cel mai mare comision, cumpărătorilor li se ofereau prioritar sau exclusiv bilete pentru British Airwayis, chiar dacă serviciile oferite de liniile aeriene concurente erau mai avantajoase. În consecință, Comisia Europeană a considerat că practica comisionului suplimentar reprezintă un abuz de poziție dominantă și a aplicat sancțiunea corespunzătoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.