Interceptarile si inregistrarile audio-video - mijloace de proba in procesul penal

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.82

nivel: Facultate

Potrivit art. 91 din Codul Penal, interceptarea si inregistrarea convorbirilor si comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interceptarile si inregistrarile audio-video - mijloace de proba in procesul penal

Potrivit art. 91 din Codul Penal, interceptarea si inregistrarea convorbirilor si comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt sau pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.

Prin raportare la vechea forma art. 91 anterioara adoptarii Legii nr. 356/2006, pot fi formulate o serie de observatii, dupa cum urmeaza. In primul rand, a fost completata reglementarea in care este mentionat obiectul interceptarilor si inregistrarilor. Astfel, anterior Legii nr. 356/2006, interceptarile si inregistrarile vizau "convorbiri sau comunicari". Deasemenea, sub aspectul conditiilor care se impun a fi indeplinite in vederea interceptarilor si inregistrarilor video si audio, se constata unele modificari. Astfel, conform reglementarii anterioare adoptarii Legii nr. 356/2006, autorizarea efectuarii interceptarii si inregistrarii se dispunea de catre presedintele instantei careia ii revenea competenta sa judece cauza in prima instanta.

Urmare a prevederilor introduse prin Legea nr. 356/2006, autorizarea nu se mai dispune de presedintele instantei, in mod obligatoriu ci de un judecator care nu este determinat in mod expres. Cu toate acestea, de lege lata in considerarea dispozitiilor de ultima ora ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2006, activitatea de autorizare a interceptarilor si inregistrarilor audio a fost conferita presedintelui instantei competente, in ipoteza in care acesta lipseste, autorizarea putand fi data de un judecator desemnat de presedintele instantei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.