Interactiuni in cadrul grupurilor

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.91

nivel: Facultate

Ceea ce este important insa pentru psihologia sociala dar si pentru educatia interculturala, este dinamica de grup, si anume, mecanismul prin care au loc interactiunile in cadrul unui grup social.
Temenul de dinamica de grup a fost introdus de Kurt Levin (1948) care a realizat prima abordare a fenomenelor social din perspectiva "situatiilor de grup". Astfel, grupul este descris de catre a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interactiuni in cadrul grupurilor

Ceea ce este important insa pentru psihologia sociala dar si pentru educatia interculturala, este dinamica de grup, si anume, mecanismul prin care au loc interactiunile in cadrul unui grup social.
Temenul de dinamica de grup a fost introdus de Kurt Levin (1948) care a realizat prima abordare a fenomenelor social din perspectiva "situatiilor de grup". Astfel, grupul este descris de catre acest cercetator drept o structura aparte care aduce ceva in plus, sau chiar diferit fata suma membrilor sai.

Ceea ce ne intereseaza nu sunt asemanarile sau deosebirile intre membrii grupului ci interdependenta lor. Datorita acestei interdependente, apare un conglomerat de interactiuni care definesc grupul respectiv. Se poate vorbi de o perspectiva de analiza a grupului ca intreg si din interior (in-group processes) sau una care vizeaza interactiunile intre diverse grupuri ( inter- & out-group interactions). Desigur cercetarile ulterioare s-au axat pe o intelegere mai subtila a fenomenelor de grup, pe experimente si explicatii complexe ca de exemplu rezolvarea confictelor sociale, imbunatatirea relatiilor de munca, management etc.

In cadrul analizei factorilor de eficienta intr-un grup se vorbeste despre coeziunea grupului, comunicarea in grup, conflictele in grup, incurajarea membrilor si conducerea grupului. Exista si asa numitele procese de management ala nivelul grupului, le vom aminti doar: planificare, organizare, coordonare, conducere, comunicare, evaluare, control. Se vorbeste si despre strategii de constructie a imaginii sau a identitatii unor grupuri. Ne vom referi doar la cateva aspecte generale, utile in munca in cadrul grupurilor, atat in activitatea didactica, de cercetare sau in educatia interculturala.

Coeziunea grupului este o rezultanta a fortelor care actioneaza asupra membrilor pentru a-i determina sa ramana in grup. Personalitatea sau sintalitatea grupului se refera la numite caracteristici specifice izvorate din dinamica proprie a grupului respectiv. La fel cum oamenii au o anumita personalitate, tot asa si grupurile isi construiesc o personalitate prin intermediul relatiilor din cadrul grupului dar si prin raportarea, interactiunea cu alte grupuri. Comunicarea in cadrul grupului se supune regulilor generale ale comunicarii, totusi exista anumite aspecte specifice pe care trebuie sa le luam in calcul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.