Interactiuni genice

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

In acest caz se constata ca raportul de segregare fenotipic este de 1/2/1 , si corespunde cu cel genotipic.Ex. 2. Un alt caz de semidominanta a fost descris la rasa de gaini de Andaluzia, al caror penaj este de culoare gri-albastrui. Prin incrucisarea intre indivizi cu penaj de culoare neagra, homozigoti (CBCB), cu indivizi homozigoti cu penaj alb (CWCW), in generatia F1 heterozigota, toate pasari[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interactiuni genice

In acest caz se constata ca raportul de segregare fenotipic este de 1/2/1 , si corespunde cu cel genotipic.Ex. 2. Un alt caz de semidominanta a fost descris la rasa de gaini de Andaluzia, al caror penaj este de culoare gri-albastrui. Prin incrucisarea intre indivizi cu penaj de culoare neagra, homozigoti (CBCB), cu indivizi homozigoti cu penaj alb (CWCW), in generatia F1 heterozigota, toate pasarile au prezentat penaj de culoare gri-albastrui (CBCW) - (gaini de Andaluzia)- Din incrucisarea acestora, in F2 reapar fenotipurile parentale in proportii egale de cate 25 % precum si fenotipul intermediar in proportie de 50 %, raportul fenotipic de segregare fiind de 1/2/1.

Ex. 3. La porumb, s-a observat ca in determinismul genetic al culorii boabelor sunt implicate gene alele semidominante. Din incrucisarea unei varietati de porumb cu boabe galbene cu o varietate cu boabe de culoare albastra, in F1 rezulta hibrizi de culoare violet, iar in F2 reapar fenotipurile parentale, raportul de segregare fiind de 1/2/1. acest tip de ereditate intalnit la porumb a fost denumit ereditate de tip Zea, si este specifica pentru fenomenul de dominanta incompleta, deosebindu-se de ereditatea de tip Pisum ce corespunde fenomenului de dominanta completa.

Interactiunea alelica de tip dominanta incompleta a fost evidentiata si la om in cazul determinismului genetic al formei parului sau a vocii.Explicatia moleculara a fenomenului de dominanta incompleta este urmatoarea: In cazul organismelor homozigote ce contin alelele care codifica culoarea inchisa, se exprima ambele gene astfel ca rezulta o cantitate dubla de produs codificat (pigment), iar fenotipul este cel aparent dominant (culoarea rosie a florilor de Mirabilis sau penajul negru de la gaini).

In cazul homozigotilor de culoare alba, se considera ca genele mutante alele nu se exprima, astfel ca nu se sintetizeaza pigment sau produsul codificat de acestea. In cazul heterozigotilor in care exista cate un exemplar din fiecare gena alela, se exprima doar alela normala fapt ce determina sinteza unei cantitati reduse de pigment, ceea ce asigura aparitia unui fenotip intermediar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.