Interactiunea solid-fluid

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.34

nivel: Liceu

Energia de suprafata sau tensiunea superfaciala, s, reprezinta modificarea energiei libere la modificarea ariei suprafetei unei faze solide. Procesul de creare a unei unitati de arie de suprafata este echivalenta cu separarea a doua suprafete, fiecare cu aria egala cu o jumatate de unitate (fig 12.1,.c). Astfel, se poate scrie:Pentru solide, energia libera de suprafata sau ternsiunea superfaciala [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interactiunea solid-fluid

Energia de suprafata sau tensiunea superfaciala, s, reprezinta modificarea energiei libere la modificarea ariei suprafetei unei faze solide. Procesul de creare a unei unitati de arie de suprafata este echivalenta cu separarea a doua suprafete, fiecare cu aria egala cu o jumatate de unitate (fig 12.1,.c). Astfel, se poate scrie:Pentru solide, energia libera de suprafata sau ternsiunea superfaciala se exprima in J/m2, pe cand pentru lichide se exprima in N/m. Cele doua unitati de masura sunt, evident, echivalente.

Diferenta de abordare are la baza modul in care cele doua marimi analoage se folosesc in diverse calcule. Asadar, tensiunea superficiala a unui solid este de aceeasi natura, adica determinate de aceleasi forte, ca si tensiunea superficiala a lichidelor (v. cap. 12.1.).
Daca in cazul lichidelor rearanjarea moleculelor din zona suprafetei cand aceasta se deformeaza este aproape instantanee (de ordinul milisecundelor), in cazul solidelor viteza de deformare prin rearanjare este foarte lenta, imper-ceptibila la scara de timp umana.

Dezechilibrul fortelor intermoleculare se manifesta printr-o stare de tensiune in zona superficiala. Din aceasta cauza, energia libera de suprafata nu se identifica cu tensiunea superficiala.Pentru un solid anizotrop, daca aria suprafetei este crescuta pe doua directii cu valorile dA1 si dA2, ca in figura 12.3., atunci cresterea totala a energiei libere de suprafata va fi;Determinarea tensiunii superficiale a solidelor se poate face prin calcul sau prin estimari experimentale. Calculele care folosesc relatia (12.3.) sunt dificile si aplicabile in conditii foarte restrictive. Mai comoda este folosirea ecuatiei lui Young (relatia 13.2. din cap. 13.).

Ca orice metoda indirecta, aceasta sufera de anumite impreciziuni, deter-minate mai ales de faptul ca suprafata solida prezinta neregularitati care maresc aria si, implicit, energia libera de suprafata. Polizarea suprafetei , care ar elimina aceste neregularitati, genereaza un alt tip de eroare, data de rearanjarea ato-milor prin deformari microscopice care reprezinta nimic altceva decat modificarea energiei libere de suprafata.

Din fericire, valorile tensiunii superficiale ale solidelor si a tensiunii interfaciale solid - fluid, spre deosebire de tensiunea interfaciala fluid - fluid, nu au aplicabilitate larga in ingineria zacamintelor de hidrocarburi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.