Interactiunea solid-fluid-fluid

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Caracterizarea geometrica a raportului dintre o suprafata sferica si una plana sau cilindrica este foarte simpla. Ea se reduce la o singura marime, anume la unghiul diedru de racordare a suprafetelor, adica unghiul diedru dintre planele tangente la suprafata solida si la interfata. Acesta se numeste unghi de contact trifazic sau, pe scurt, unghi de contact*). Pentru usurinta, in locul unghiului di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interactiunea solid-fluid-fluid

Caracterizarea geometrica a raportului dintre o suprafata sferica si una plana sau cilindrica este foarte simpla. Ea se reduce la o singura marime, anume la unghiul diedru de racordare a suprafetelor, adica unghiul diedru dintre planele tangente la suprafata solida si la interfata. Acesta se numeste unghi de contact trifazic sau, pe scurt, unghi de contact*). Pentru usurinta, in locul unghiului diedru, se foloseste unghiul plan corespunzator, θ, ca in figurile 13.3. si 13.4.definitia completa a unghiului de contact trifazic este urmatoare:

unghiul plan al unghiului diedru dintre planul tangent la interfata fluid-fluid si planul tangent la suprafata solida, duse intr-un punct de contact trifazic, masurat intr-una din fazele fluida, considerata ca faza de referinta.In cele ce urmeaza va fi discutata numai situatia spatiilor capilare si va fi acceptata ipoteza interfetelor sferice, exceptiile fiind discutate de la caz la caz. Echilibrul de forte intr-un sistem cu trei faze, una solida (s) si doua fluide (u si n) aflate in contact poate fi cuantificat prin interactiunile dintre cele trei perechi de faze:

s-u, s-n si u-n (fig. 13.5.), adica prin tensiunile interfaciale. Acest mod de a trata interactiunea trifazica a fost introdus de Young.
Este usor de observat ca aceasta abordare este incompleta, prin simplul motiv ca echilibrul fortelor pe normala la plan nu poate fi scris. Aceasta lacuna rezulta din aceea ca a fost acceptata situatia in care deformarea suprafetei solide este nula, ceea ce este numai o aproximatie. In realitate, suprafata solida se deformeaza, dar extrem de incet. Pentru atingerea echilibrului total, ar trebui cateva miliarde de ani! (Israelachvili [80], p.325).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.