Interactiunea fluid-fluid

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Grosimea fazei de interfata este variabila, in functie de natura fazelor volumice si de concentrarea unor tipuri de molecule in regiunea interfetei. La lichidele simple, faza de interfata cuprinde circa doua randuri de molecule. La fluidele mai complexe, grosimea si consistenta fazei de interfata sunt mai mari. Omogeneitatea fazelor volumice poate fi precizata de faptul ca marimile termodinamice s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Interactiunea fluid-fluid

Grosimea fazei de interfata este variabila, in functie de natura fazelor volumice si de concentrarea unor tipuri de molecule in regiunea interfetei. La lichidele simple, faza de interfata cuprinde circa doua randuri de molecule. La fluidele mai complexe, grosimea si consistenta fazei de interfata sunt mai mari. Omogeneitatea fazelor volumice poate fi precizata de faptul ca marimile termodinamice sunt constante in cuprinsul lor.

Spre deosebire de fazele volumice, faza de interfata este neomogena, desi poate cuprinde o regiune omogena in zona mediana. In figura 11.1 sunt prezentate cele doua situatii extreme: o inter- fata de grosime mare (fig. 11.1,a) si o interfata de grosime mica (fig. 11.1,b).
Tinand seama de faza de interfata, orice sistem termodinamic format din doua faze volumice nemiscibile sau partial miscibile aflate in contact se poate inlocui cu un sistem echivalent format din doua faze volumice omogene si o faza de interfata.

Dupa Gibbs, care este un pionier in acest domeniu, faza de interfata este o suprafata de diviziune geometrica, unica si fictiva, numita suprafata de separatie. Faza de interfata ca suprafata de separatie este un model idealizat, greu de comparat cu un sistem real (dupa Guggenheim, este mai usor sa folosesti teoria lui Gibbs decat sa o intelegi). Datorita simplitatii, modelul de suprafata a capatat o larga raspandire, inclusiv in ingineria de zacamant.

Un punct foarte slab al modelului este incapacitatea descrierii adsorbtiei unor substante la nivelul fazei de interfata. Nu se poate echivala adsorbtia unui component cu continutul real al componentului din unitatea de suprafata.In cadrul studiului termodinamic al fazei de interfata ca faza de echilibru, ipoteza fundamentala de lucru este urmatoarea: faza de interfata este o faza neautonoma, in sensul ca functiile termodinamice care caracterizeaza aceasta faza nu depind numai de functiile termodinamice proprii, ci si de functiile termodinamice ale fazelor volumice din care se formeaza.

Dezvoltarea teoriei lui Gibbs pe baza unor observatii experimentale a scos in evidenta deosebiri apreciabile intre marimi specifice suprafetei de separatie, masurate in regim de echilibru si aceleasi marimi masurate in regim dinamic, cand fazele de interfata se afla in regim de neechilibru [79]. Daca se are in vedere ca intr-o fractie de ordinul a 99% din volumul zacamantului vitezele de miscare a fazelor sunt extrem de mici (ordinul de marime al vitezelor este cm/zi), a considera ca sistemul alcatuit din faze volumice separate de interfete este la echilibru reprezinta o ipoteza de lucru perfect valabila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.