Intelepciunea pierduta

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In mitologia egipteana, Horus era considerat fiul lui Osiris si al lui Isis, si fratele lui Set sau Seth. Osiris a fost ucis de Set, care i-a taiat trupul in 14 bucati si le-a imprastiat pe intregul pamant. Strivita de durere, Iisis a adunat ramasitele sotului ei, cu exceptia penisului. Celalalt fiu, Horus, si-a razbunat tatal ucigandu-l pe Set si descoperind inclusiv penisul tatalui sau. Osiris [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intelepciunea pierduta

In mitologia egipteana, Horus era considerat fiul lui Osiris si al lui Isis, si fratele lui Set sau Seth. Osiris a fost ucis de Set, care i-a taiat trupul in 14 bucati si le-a imprastiat pe intregul pamant. Strivita de durere, Iisis a adunat ramasitele sotului ei, cu exceptia penisului. Celalalt fiu, Horus, si-a razbunat tatal ucigandu-l pe Set si descoperind inclusiv penisul tatalui sau. Osiris a fost apoi readus la viata si a devenit liderul lumii subterane, judecandu-i pe morti inainte de urmatoarea lor incarnare. Cat despre Horus, acesta a devenit domnul lumii exterioare.

Mitul contine o simbologie interesanta, daca ar fi sa ne referim doar la geometrie. Cele 13 bucati din trupul lui Osiris reprezinta cele 12 sfere unite in jurul unei sfere centrale de aceeasi dimensiune. Cea de-a 14-a bucata reprezinta cele 14 fatete care se formeaza in jurul sferelor daca acestea sunt inconjurate de o suprafata plana. Intrucat corpul sau a fost taiat in 13 bucati, Osiris a devenit liderul lumii subterane, caci sub suprafetele plane exista 13 sfere. Horus a gasit cea de-a 14-a bucata din trupul tatalui sau, devenind astfel domnul lumii exterioare.

Asa cum am mai afirmat, Tahuti este prezentat in diferite ipostaze in mitologia egipteana. Intre altele, el a fost medicul care a vindecat ochiul lui Horus. Se spune ca Horus si-a pierdut ochiul, iar Tahuti i l-a restaurat. Legenda afirma ca a facut acelasi lucru si pentru alti zei, asa ca il putem considera un medic al perceptiei. Pe masura ce geometria evolutiei si-a continuat dezvoltarea, s-au facut greseli, pe care Tahuti le-a reparat.

Acest concept al imbunatatirii perceptiei a condus in timp la aparitia scolilor intitulate Ochiul lui Horus. Acestea erau impartite in Ochiul Drept al lui Horus si Ochiul Stang al lui Horus. In fiziologie, ochiul drept corespunde emisferei cerebrale stangi, a carei natura este intelectuala, liniara si analogica. Nu este de mirare ca Ochiul Drept al lui Horus se preocupa exact de aceste aspecte ale functiilor umane. Ochiul stang corespunde emisferei cerebrale drepte, a carei natura este intuitiva sau creativa. Deloc intamplator, Ochiul Stang al lui Horus se ocupa exact de aceste aspecte.

Scopul suprem al acestor scoli era fuziunea structurii cristaline a celor doua emisfere cerebrale. Cand adeptul reusea acest lucru in timpul riturilor de initiere, din fruntea sa era secretat un praf de aur alb. Fenomenul era cunoscut ca Iluminarea Ochiului lui Horus sau deschiderea celui de-al treilea ochi. In realitate era vorba de un proces chimic care facea ca glanda pituitara din creier sa secrete o veritabila cascada de hormoni in regiunea care corespunde celui de-al treilea ochi. Riturile de initiere erau astfel realizate incat sa genereze o stare de armonie intre campurile energetice ale corpului si reteaua morfogenetica a pamantului.

De altfel, insusi cuvantul "hormon" este uluitor de apropiat de termenul "armonie" (n.n. harmony in limba engleza), fiind probabil un derivat al acestuia. Riturile de initiere vizau cele sapte sigilii ale corpului (care corespund glandelor endocrine), cunoscute si ca cele sapte chakra-e. Apogeul era atins prin ruperea celui de-al saptelea sigiliu, care echivala cu "deschiderea marii carti" si conducea la parasirea corpului fizic prin atingerea transcendentei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.