Intelegerile monopoliste

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.37

nivel: Facultate

Acordurile, decizile sau practicile concertate, interzise sunt convenite, luate respectiv realizate intre interprinderi si asociatii de intreprinderi dupa caz. Cat priveste notiunea de intreprinderi, textul legal nu formuleaza nici o definitie, desi ea este folosita in diverse contexte.dar din enumerarea cu titlu exemplificativ a unor domenii ale acordurilor, decizilir si practicilor s-ar putea de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intelegerile monopoliste

Acordurile, decizile sau practicile concertate, interzise sunt convenite, luate respectiv realizate intre interprinderi si asociatii de intreprinderi dupa caz. Cat priveste notiunea de intreprinderi, textul legal nu formuleaza nici o definitie, desi ea este folosita in diverse contexte.dar din enumerarea cu titlu exemplificativ a unor domenii ale acordurilor, decizilir si practicilor s-ar putea deduce ca ar putea fi in cauza oricare intreprindere care desfasoara o activitate economina intr-un sens extrem de larg- productie, comert, servicii, investitii, indiferent daca este persoana fizica sau persoana juridica capabile de a dobandii drepturi si de a-si asuma obligatii in cadrul concurential comunitar.

Curtea de Justitie si Comisia au dat o larga interpretate conceptului respectiv, evidentiind faptul ca nu este necesar ca entitatea in cauza sa aibe personalitate juridica, astfel, in masura in care ea este angajata intr-o activitate comerciala, ea intra in sfera termenului respectiv, ca o persoana fizica ar putea , de asemenea, sa constituie o intreprindere, cu conditia ca ea sa fie angajata intr-o activitate comerciala si ca nu este necesar sa actioneze ca fiind motivata de un profit.

In privinta socetatiilor, nu intereseaza daca ele sunt civile sau comerciale ori cooperative, si nici forma lor juridica. Alegerea unei forme juridice nu ar putea afecta natura economica a activitatii exercitate. Pot fi luate in considerare si entitatile juridice care nu imbraca forma socetatii, precum grupurile de inters economic, asociatiile si fundatiile.

CATEGORII DE INTELEGRI MONOPLISTE

Art.81 parag.1 din Trataul instituind Comunitatea Europeana enumera cele tri categorii de intelegri monopoliste : acordurile intre intreprinderi; decizile asociatilor de intreprinderi si practicile concertate.

a) Acordurile intre intreprinderi

Acestea constau in intelegeri urmare carora acestea isi exprima vointa intr-un mod detrminat. Acetse intelegri pot sa ia forma unor acorduri pentru impartirea pietelor de desfacere sau a pietelor de aprovizionare, tranzactii, acorduri de adaptare a preturilor de import la nivelul preturilor nationale, achizitii de actiuni intr-o socetate concurenta.

Nu prezinta importanta faptul ca acordul s-a incheiat in scris sau in ca s-a perfecat numai oral.dupa cum nu are relevanta imprejurarea ca el este public sau secret ori ca a fosts au nu a fost semnat sauc calificarea juridica pe care i-au dat-o partile, important este doar faptul ca intreprinderile se obliga se aplice intelegerea la care s-a ajuns.

Regula prohibitiva privind concurenta se aplica atat acordurilor incheiate pe line orizontala, in care partile se situeaza pe acelasi palier al procesului economic, cat si celor perfecatate pe linie verticala in care intreprinderile se situeaza pe palier diferit.

b)Decizile asociatilor de intreprinderi
Deciziile asociatilor de intreprinderi sunt acte de vointa colectiva care provin de la grupuri profesionale. Gruparea de intreprinderi poate sa includa persoane juridice care de regula sunt asociatii profesionale fara scop lucrativ si sindicate profesionale, dar si intreprinzatori particulari.
Potrivt practicii Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, au fost apreciate ca fiind asociatii de intreprinderii : asociatile de banci, fondurile de finante a activitatilor din agricultura la acre participa mai multe intreprinderi, comitetul de experti care primeste instructiuni din partea intreprinderilor reprezentative.

c)Practicile concertate
Acestea sunt o modalitate de coordonare intre intreprinderile care in acest fel in mod voit evita riscurile concurentei cu politici de cooperare intre ele, eliminand astfel regulile firesti ale concurentei de piata.

In viziunea Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene orece intreprindere are dreptul s-asi stabileasca in mod liber si autonom politica pe care urmeaza sa o promoveze pe pita si sa-si alega tot in mod liber beneficiarii produselor sale considerent pentru care ea poate sa aibe in vederea politica economica a intreprinderilor concurente, dar ceea ce interzice art.81 parg.1 din Trataul instituind Comnunitatea Europeana sunt contractele directe sau indirecte intre intreprinderi, care, fie au un obiectiv, influentarea politicilor de piata ale unui concurent, fie urmaresc sa ii dezvaluie acestuia propia concurenta pe piata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.