Intelegerea si rezolvarea problemelor manageriale

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.68

nivel: Facultate

Rezolvarea problemelor manageriale
1. Locul si rolul rezolvarii problemelor in management
Termenul de rezolvare de probleme este rezervat de obicei activitatilor pregatitoare care usureaza comportamentul managerului in situatiile cele mai variate. De regula, managerul se afla in fata unei probleme atunci cand nu poate emite un raspuns care se impune. Aceste probleme se pot solutiona,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intelegerea si rezolvarea problemelor manageriale

Rezolvarea problemelor manageriale
1. Locul si rolul rezolvarii problemelor in management
Termenul de rezolvare de probleme este rezervat de obicei activitatilor pregatitoare care usureaza comportamentul managerului in situatiile cele mai variate. De regula, managerul se afla in fata unei probleme atunci cand nu poate emite un raspuns care se impune. Aceste probleme se pot solutiona, fie modificand situatia in asa fel incat raspunsul sa devina posibil, fie modificand starea manageriala.

Practic, tot ceea ce face manageruI serveste Ia rezolvarea de probleme. El apeleaza la numeroase mijloace pentru a schimba o situatie, in asa fel incat sa-i faca fata cu eficacitate. Managerul, actionand pentru rezolvarea de probleme, poate face stimulii mai clari, ii poate modifica, izola, reorganiza, pentru a facilita comparatiile, grupa si regrupa, structura si completa.

Problema cuprinde nu numai intrebarea, ea indica si conditiile initiale care trebuie sa Ie satisfaca raspunsul cautat. Practica manageriala constituie o baza larga pentru generarea problemelor. Practica manageriala reprezinta originea intrebarilor care necesita reflectare. Ea se constituie si ca un teren aI priceperii de a vedea problema manageriala.

2. Fazele procesului de rezolvare a problemelor manageriale
Specialistii in materie trateaza in mod diferit fazele procesului de rezolvare a problemelor manageriale, si ca urmare si numarul acestora variaza de la autor la autor.

In conturarea acestor faze noi plecam de la analiza comportamentul managerului in timpul rezolvarii problemelor si distingem trei faze:
-prima faza de confruntare a managerului cu problema manageriala
care apare ca o situatie care implica un scop si un obstacol intre manager si scopul urmarit, insotita de motivatia de a invinge dificultatea si dublata de efortul de a atinge scopul;
-cea de a doua faza este marcata de preocuparea managerului de cautare a unei solutii;
-faza a treia se materializeaza in gasirea solutiei, care in plan comportamental si in actiunea manageriala se concretizeaza in intelegerea situatiei, aparitia sentimentului de satisfactie, urmata sau de incetarea activitatii respective sau de organizarea / reorganizarea situatiei pentru abordarea unei noi problematici manageriale.

3. Utilizarea informatiei in procesul de cautare si descoperire a solutiilor in management
Managerul, in vederea rezolvarii unei probleme noi, isi cauta puncte de sprijin in experienta sa anterioara si in cunostintele pe care le poseda. In absenta acestor puncte de sprijin managerul apeleaza la informatii.

Acestea trebuie sa fie foarte variate, in functie si de natura foarte variata a problemelor manageriale pe care trebuie sa le rezolve.
Relatiile informationale se particularizeaza prin corespondenta in timp a evenimentelor succesive cauza-efect. Ele aduc un spor de cunostinte si de putere de organizare.

Indiferent de categoria de informatii, este recomandabil ca pentru toate informatiile sa se asigure realizarea urmatoarelor calitati:
-informatia sa fie completa, pentru a economisi eforturile si a pastra integritatea continutului, deoarece completarea ei din alte surse ar putea introduce unele perturbari calitative;
-informatia sa fie corecta si sa vizeze obiectivul de cautare si descoperire a solutiilor in management;
-informatia sa fie continua si reciproca, pe de o parte datorita faptului ca procesele economice complexe din intreprindere presupun o cunoastere detaliata a situatiilor si, pe de alta parte, datorita influentelor psihologice pozitive asupra descoperiri solutiilor in management, pe care le are circulatia in ambele sensuri a informatiilor;
-informatia sa fie adaptata persoanelor carora li se adreseaza si de la care se cer solutii, ceea ce presupune un grad corespunzator de prelucrare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.