Intelectualii de azi

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 917.00

nivel: Facultate

- Cum trebuie sa participe un intelectual la viata Bisericii si care este slujirea lui?
- Sa participe ca si un neintelectual, sa parti-cipe cu smerenie la invatatura crestina, sa ia parte la Liturghie de la inceput pana la sfarsit, sa fie spo-vedit si el ca orice crestin. Nu ne intereseaza ca este intelectual sau neintelectual. Nu intereseaza atat de mult sa cunosc adancurile Sfintei Treim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Intelectualii de azi

- Cum trebuie sa participe un intelectual la viata Bisericii si care este slujirea lui?
- Sa participe ca si un neintelectual, sa parti-cipe cu smerenie la invatatura crestina, sa ia parte la Liturghie de la inceput pana la sfarsit, sa fie spo-vedit si el ca orice crestin. Nu ne intereseaza ca este intelectual sau neintelectual. Nu intereseaza atat de mult sa cunosc adancurile Sfintei Treimi, daca n-am in inima mea pe Sfanta Treime. Si poate sa fie un neintelectual si sa aiba pe Sfanta Treime in inima lui.

- Deci nu are o altfel de slujire?
- Exista o singura cale: smerenia. Foarte fru-mos este sa invete ca sa cunoasca sa explice inva-taturile crestine, dar se cere cu orice chip smerenie si supunere.
Nu eu spun lucrul acesta. E spus de insi cu mare traire care au intuit: nu in ingramadirea de stiinta sta valoarea unui om, ci - sunt silit sa spun - in smerenie, fiindca cu cat se smereste mai mult, cu atat rezolva mai multe probleme. Este mai greu ca un intelectual sa accepte o traire in rugaciune. Dar si intelectualului i se cere o stare de prezenta, pentru ca nu putem desfiinta valorile si treptele.

Chiar spune un Sfant Parinte ca radacina tuturor rautatilor este nestiinta. Si are dreptate; dar aici este vorba despre o stiinta a mantuirii, nu o stiinta teoretica, rationalista - ca poti chiar cu Hristos "in mana" sa te osandesti! Pentru ca nu exista iadul in cunostiinta de Hristos.

Intelectualul, in pozitia lui, sa fie convins ca Dumnezeu i-a dat lui putere sa scrie asa acolo! Si fac legatura cu un cuvant al lui Hristos, care daca ar fi respectat, ar fi foarte multa stare de trezvie. El zice ca: Fara de Mine nu puteti face nimic! Gata! Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cum s-ar putea face mladitele daca nu exista vita? Hristos este cinstit si ne va ajuta foarte mult, fiindca finalitatea este ca mladita sa rodeasca.

Deci, scopul tau este si scopul Lui - sau scopul Lui este si scopul tau. Din nefericire, lucrul acesta este trecut cu vederea. Omul zice ca el "face". In cerbicia lui el zice: "Am facut, am dres..." Pe la anul 490, la Cartagina s-a tinut un Sinod local. Printre multe puncte care au facut obiectul dezbaterilor din Sinod a fost si acesta, con-semnat in canonul 124: "Cine zice ca fara de Mine (de Hristos) poate ceva - anatema sa fie!"

Vedeti cata atentie dadea Biserica acestui citat. Pentru ca, daca tu stii ca Dumnezeu te ajuta, tu esti prezent mereu! Si, daca eventual vine moartea, Dumnezeu te va lua pe tine in ce te va gasi - te va ferici sau te va judeca. Asa ca intelectualul, acolo unde este, sa fie convins ca ceea ce face, face cu harul lui Dumnezeu, ca Dumnezeu il ajuta. Nu i se cere sa faca mii de metanii. I se cere, si lui, o stare de prezenta.

Orice clipa poate sa fie un timp si orice sus-pinare poate sa fie o rugaciune. Pentru Dumnezeu! Exista o lume calugareasca care se deosebeste de cea laica, desi, in mare, calugar inseamna crestin bun. Caci Dumnezeu n-a facut special rugaciuni pentru calugari. Insa calugaria nu poate fi prinsa in nici un citat, in nici o cuprindere filosofica. E dincolo de intelegere, pentru ca este o lupta continua cu Dumnezeu. Omul este creat de Dumnezeu cu vointa libera, cu ratiune si cu afecte.

Deci, daca mergi la manastire si-ti tai voia, esti in lupta cu Creatorul, care te-a lasat cu vointa libera. Si atunci trebuie sa birui cu orice chip, si lui Dumnezeu ii place acest lucru. Cum si Iacob s-a luptat cu Dumnezeu si L-a biruit - in sensul acesta: trebuie sa te pierzi ca sa te gasesti! Trebuie cu orice pret sa te instalezi intr-o personalitate ingereasca. Vorbesc despre calugari, dar nu e oprit nici unui mirean de a se "subtia" cat mai mult.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.