Integrarea nevazatorilor in scoli

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.72

nivel:

Definitii ale conceptului de nevazator. Exista variate definitii ale acestui concept, aceasta depinzand de agentiile si de serviciile care se ocupa de nevazatori. Pentru a putea stabili care persoane sunt nevazatoare este nevoie de anumite consultatii oftalmologice efectuate de specialisti. Persoanele care nu vad cu un ochi, dar cu celalalt vad aproape normal cu corectie nu intra in sintagma de ne[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Integrarea nevazatorilor in scoli

Definitii ale conceptului de nevazator. Exista variate definitii ale acestui concept, aceasta depinzand de agentiile si de serviciile care se ocupa de nevazatori. Pentru a putea stabili care persoane sunt nevazatoare este nevoie de anumite consultatii oftalmologice efectuate de specialisti. Persoanele care nu vad cu un ochi, dar cu celalalt vad aproape normal cu corectie nu intra in sintagma de nevazator.

Persoanele care au o acuitate vizuala de 1/10 pot vedea la 6-7 m ceea ce o persoana fara handicap vizual poate vedea la 70 m, sunt considerate persoane cu deficiente vizuale, dar nu nevazatoare, iar cele care au o acuitate vizuala sub 1/10 sunt considerate cu cecitate. Unele persoane sunt considerate nevazatoare, dar au totusi un rest de vedere care prin anumite instrumente speciale poate fi folosit, dar aici trebuie luat in calcul si riscul de a-si pierde vederea.

The World Health Organization imparte nevazatorii in: partial nevazatori si nevazatori total si vederea slaba in: profunda si severa. In literatura psihopedagogiei speciale, termenul de nevazator defineste acele persoane care sunt educate prin intermediul tactilului sau a altor canale senzoriale, in afara de senzatiile vizuale.

Importanta rolului familiei

Familia a avut si are un rol important in viata copilului. Acest fapt a fost recunoscut abia mai tarziu. De exemplu, un rol important in viata copi- lului il are relatia mama-copil. Copiii foarte mici despartiti de mama lor vor avea probleme in dezvoltarea lor. Totusi aceasta situatie se poate ameliora prin sentimentul de dragoste, de intelegere, de afectiune oferit de cei aflati in jurul lui.

Dar, din pacate, exista si situatii in care parintii pot avea o rezonanta negativa in dezvoltarea lor, in special supraprotejandu-i. Din acest motiv se pune accent pe o cooperare permanenta intre parinti si cadrele didactice si in cazul parintilor la care se observa atitudini indezirabile fata de copiii lor nevazatori, li se ofera acestora servicii speciale, cum ar fi : asistenta, consiliere etc.

Familia are un rol important in educarea copilului atat prescolara, cat si scolara.
Uneori, despartirea copilului de familie poate duce la ruperea relatiei parinte-copil, aceasta pentru ca ei se vor afla un timp foarte scurt impreuna, trei luni dintr-un an. De aceea, este recomandabil, daca elevul cu deficienta vizuala se afla intr=o scoala speciala, ca parintii sa-l viziteze cat mai des, iar in week-end, daca au posibilitatea, sa=l ia acasa.

Dar, din pacate, la noi in tara exista o situatie financiara foarte slaba, unii dintre parinti bucurandu-se ca-si pot vedea copiii doar in vacante si, in cel mai fericit caz, bucurandu-se ca pot mentine relatia dintre ei prin intermediul telefonului. Trebuie mentionat si faptul ca acesti copii sunt despartiti de parintii lor uneori in perioade in care ar avea cea mai mare nevoie de ei, iar un parinte nu poate fi inlocuit niciodata cu o alta persoana in totalitate. Tot aici putem mentiona si faptul ca exista anumite perioade mai delicate, cum ar fi : pubertatea, adolescenta, in care copiii au cea mai mare nevoie de parinti.

Modelul segregarii, argumente pro- segregare si rolul scolilor speciale

Modelul segregarii. Filosofia ce se afla la baza acestui model pleaca de la teza diferentelor dintre copii care impune tratament pedagogic diferit in scoli diferite si tratament selectiv. Selectia are la baza criterii cum sunt aptitudinile si performantele elevilor. Teza socio-pedagogica de baza a acestui model este adaptarea copilului la scoala, chiar daca el nu poate raspunde exigentelor trebuie introdus in scoli speciale. Tratamentul pedagogic propus este pedagogia bazata pe selectie negativa si esec.

Adeptii invatamantului segregationist vehiculeaza unele argumente :

1. invatamantul special ofera posibilitatea aplicarii unor programe specializate in functie de categoria deficientei, de nivelul varstei cronologice si mintale, fapt ce deschide o perspectiva mai buna pentru integrarea in mediul socio-profesional ;
2. in invatamantul special omogenizarea grupelor de lucru se poate realiza mai bine decat in invatamantul obisnuit deoarece la diversitatea copiilor nevazatori se adauga diversitatea celor normali si diferentele majore dintre cele doua grupuri ;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.