Integrarea europeana a Romaniei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.33

nivel: Facultate

In aceasta istorie a ei, mai plina de conflict decat de consens, isi gaseste fundament si ideea de constructie (liant) europeana. Constructie tehnocratica (a unei minoritati) la inceput, concretizata in spatiul politic, aceasta continua sa reprezinte pentru momentul actual o provocare in spatiul democratic : asumarea unei identitati comune in termeni de apartenenta, de solidaritate, de unitate, ma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Integrarea europeana a Romaniei

In aceasta istorie a ei, mai plina de conflict decat de consens, isi gaseste fundament si ideea de constructie (liant) europeana. Constructie tehnocratica (a unei minoritati) la inceput, concretizata in spatiul politic, aceasta continua sa reprezinte pentru momentul actual o provocare in spatiul democratic : asumarea unei identitati comune in termeni de apartenenta, de solidaritate, de unitate, mai degraba decat de diferenta si de excludere.

Plecand de la palierul economic, limitata in 1958 la politici agricole sau vizand transportul, Uniunea Europeana, astazi complexa, gestioneaza moneda unica, politica externa comuna si incearca chiar sa dea consistenta notiunii de cetatenie europeana.

Provocarile sunt si ele complexe, generate mai ales de procesul marii largiri (la 27 de membri). Planurile ambitioase de relansare economica europeana cunosc obstacole. Multi analisti asociaza Europa mai degraba cu somajul, recesiunea, reducerile bugetare, delocalizarea intreprinderilor.Cetatenii Europei, la randul lor, solicita dezbateri si transparenta in procesul constructiei europene, pentru democratizarea acestuia.Euro-optimistii evoca succesele, euro-pesimistii subliniaza esecurile.Casa Europei se inalta putin cate putin, pe o structura pe care au fost zidite primele politici comune.

DE LA CECO LA CEE
La sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial, Europa se afla intr-o stare de ruina.De teama unor noi conflicte si pentru a pastra pacea care tocmai se instalase, oamenii politici din Vest viseaza la o Europa unita, consolidata, solidara.La 19 septembrie 1946, primul ministru britanic, Winston Churchill, lanseaza intr-un discurs rostit la Universitatea din Zurich ideea constituirii unor "State Unite ale Europei". El sustine in primul rand reconcilierea celor doi mari (traditionali) dusmani, Franta si Germania.

Un alt motiv pentru care apara ideea unei Europe unite il constituie temerea ca uriasa Uniune Sovietica, avandu-i pe comunisti la putere si controland deja tarile Europei de Est, sa nu-si extinda dominatia asupra intregului continent.O prima etapa a unificarii, potrivit lui Churchill (pentru care aceasta nu vizeaza decat continentul, Marea Britanie pastrandu-si izolarea traditionala), ar fi "crearea unui Consiliu al Europei". La Congresul de la Haga din 1948 al miscarilor pentru Uniunea Europeana, doua curente privind edificarea unitatii europene isi disputa suprematia : integrarea de tip federal si cooperarea de tip interguvernamental.

Consiliul Europei, infiintat in 1949, traduce in fapt coabitarea celor doua curente : latura interguvernamentala este reprezentata de Comitetul de Ministri (reprezentantii guvernelor statelor membre), iar dimensiunea federala se concretizeaza in Adunarea Parlamentara Consultativa (compusa, incepand din 1951, din reprezentanti ai fiecarei tari, alesi sau desemnati de parlamentul tarii respective). In anii 1990, in Consiliul Europei sunt admise si fostele democratii populare.Pericolul "rosu" ce-i pandeste pe europeni de la Est trebuie contracarat, este si opinia SUA. Intr-o conferinta tinuta la Universitatea Harvard, in 5 iunie 1947, secretarul de stat american, generalul George Marshall, propune un plan de ajutor pentru reconstructia Europei.

Chiar daca sprijinul financiar al SUA este in ansamblu oferit Europei, el nu va fi indreptat decat spre Europa de Vest (ingradind astfel expansiunea comunismului). Cu finantarea americana, tarile vest-europene vor trebui sa puna pe picioare planul de redresare economica. Un cadru de negociere si de administrare a acestor fonduri ia fiinta in 1948 : Organizatia Europeana de Cooperare Economica (OECE).

Ea aplica principiul cooperarii in care deciziile se iau prin acord unanim. In 1960, la mult timp dupa indeplinirea misiunii sale, OECE este inlocuita cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care se extinde la tari precum SUA (in OECE, Statele Unite nu au decat un rol de stat asociat), Canada, Japonia, Australia si Noua Zeelanda. De-a lungul anilor (dupa 1995), OCDE se deschide si spre Europa de Est.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.