Integrarea economica internationala

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Integrarea economica regionala este consideratao forma specifica a cooperarii regionale. Procesele de formare a gruparilor regionale interesate poarta denimirea de integrare regionala. Asadar, din punct de vedere economic, integrarearegionala reprezinta o forma specifica a cooperarii regionale care implica luarea unor decizii politice vazand diminuarea sau reducerea completa a obstacolelor din cal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Integrarea economica internationala

Integrarea economica regionala este consideratao forma specifica a cooperarii regionale. Procesele de formare a gruparilor regionale interesate poarta denimirea de integrare regionala. Asadar, din punct de vedere economic, integrarearegionala reprezinta o forma specifica a cooperarii regionale care implica luarea unor decizii politice vazand diminuarea sau reducerea completa a obstacolelor din calea schimburilor comerciale, a bunurilor, serviciilor si factorilor de productie in cadrul unui spatiu geografic determinat.

Zona liberului schimb, in care schimburile de marfuri sunt libere ca urmare a desfintarilor barierelor vamale si a restrictiilor cantitative. Se mentine insa dreptul fiecarei tari membrede a promova o politica vamala proprie fata de terti.Uniunea vamala caracterizata prin liberul schimb intre parteneri si adoptarea unui tarif vamal comun in relatiile cu celelalte tari.Necesitatile schimburilor interna-tionale de marfuri, capitaluri, forta de munca, au condus la integrarea acestor piete intr-o unica piata globala, universala, atotcuprinzatoare.

Piata comuna, in cadrul careia se asigura deschiderea pietelor, prin libera circulatie a marfurilor, persoanelor si capitalurilor.
Uniunea economica monetara, evidentiata prin armonizarea politicilor economice, creareaunei zone de stabilitate monetara si eventual a unei monede comune. Pana la al doilea razboi mondial regulile de comportament in relatiile valutar - financiare interstatale, de regula bilaterale, erau spontan impuse fara sa existe reglementari sistematice.
In 1944 la Bretton Woods are loc o conferinta monetara si financiara a ONU si se pun bazele sistemului monetar international care este un cadru institutional central axat pe FMI si BIRD ( Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare ) .

Definitie : sistemul monetar international reprezinta ansamblul de norme si tehnici convenite si acceptate in baza unor reglementari institutionalizate de natura sa corecteze comportamentul monetar al tarilor in raporturile de plati si de realizare a unor aranjamente reciproce , determinat de schimburile comerciale , necomerciale si de miscarile internationale de capital . Obiectivele sistemului monetar international : evolutia echilibrata si armonioasa a organismului economic si monetar prin mecanisme valutare precum si a relatiilor economice dintre state in scopul dezvoltarii economico - financiare , atat a fiecarei tari in parte cat si a economiei mondiale in ansamblu .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.