Integrarea copiilor cu cerinte educative speciale in scoala publica

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Integrarea copiilor cu cerinte educative speciale in scoala publica
Verbul " a învăța " este cel mai des asociat cu școala . Procesul de învățare începe însă mult mai devreme, chiar din primele clipe ale nașterii. A simți, a se mișca, a se uita, a auzi toate sunt rezultatul învățării. Și acesta este doar începutul .

În faza următoare de dezvoltare, copilul își[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Integrarea copiilor cu cerinte educative speciale in scoala publica

Referat despre Integrarea copiilor cu cerinte educative speciale in scoala publica
Verbul " a învăța " este cel mai des asociat cu școala . Procesul de învățare începe însă mult mai devreme, chiar din primele clipe ale nașterii. A simți, a se mișca, a se uita, a auzi toate sunt rezultatul învățării. Și acesta este doar începutul .

În faza următoare de dezvoltare, copilul își dă seama că lucrurile văzute și auzite pot fi asociate, se leagă între ele . De exemplu, copilul cunoaște vocea mamei, sunetul clopoțelului etc. Învață să asocieze experiența tactilă cu senzația vizuală și auditivă . Astfel, de exemplu, apăsarea burții păpușii din plastic și sunetul fluierător devin senzații asociate . Astfel își lărgește copilul sfera experiențelor, fiind întotdeauna gata pentru perceperea și prelucrarea noilor informații . Relația dintre " dacă " și " atunci " este descoperită cu un interes intensificat . De exemplu : " Dacă încep să plâng, cineva intră și se ocupă de mine " ; sau într-o situație mai complexă : " dacă mă ridic sub masă, îmi lovesc capul " ; iar într-o situație și mai complexă : " Dacă alerg pe pat, atunci pot să cad, iar căderea rezultă durere " .

Legăturile " dacă - atunci " - deoarece aduc surprize copilului - îl motivează la cunoașterea relațiilor de cauzalitate și la experimentarea individuală . De exemplu " Dacă rostogolesc mingea sub dulap, ea dispare " . Noile cunoștințe sun integrate în cadrul experiențelor prelucrate anterior și astfel în momentul școlarizării copilului preîntâmpină" minunea " cititului, învățului cu această experiență bogată .

Învățarea este cea mai semnificativă în această perioadă ( de la naștere până la momentul școlarizării ), reprezentând fundamentul oricărui proces de învățare ulterioară .

După toate acestea ne putem închipui că, prin compromiterea procesului de dezvoltare și maturizare intelectuală, are de suferit, dezvoltarea intelectuală, aceasta fiind deviată pe un alt traiect, iar prin acesta implicit scade eficacitatea performanțelor intelectuale . Așa se explică faptul că tulburările precoce ale dezvoltării copilului radiază în profunzime, deoarece afectează acele structuri de bază ( modalitățile fundamentale ale percepției, organizarea, orientarea și focalizarea atenției etc ) care reprezintă condiții esențiale în formarea funcțiilor intelectuale mai complexe . La fel, nu putem pretinde copilului să citească și să scrie fluent, să efectueze diferite calcule până când aceste aptitudini, respectiv aptitudini parțiale, care reprezintă pilonii performanțelor intelectuale, funcționează la un nivel scăzut .

Din cele spuse reiese că școlarul, a cărui capacitate de învățare este perturbată, necesită o asistență psihopedagogică aparte, specifică . Pentru a scoate mai bine în evidență acest fapt, aducem ca argument două exemple :

Mihăiță are șase ani . La această vârstă a fost școlarizat, dar după o jumătate de an a fost respins deoarece nu a reușit să-și asimileze cunoștințele citirii și scrierii cu toate că, după opinia psihologului, coeficientul de inteligență al copilului este bun . Cea mai semnificativă problemă a copilului este că în timpul citirii schimbă literele, de ex. în loc de M citește B sau în loc de O citește R . În cazul lui, încă nu s-a format o concordanță între imaginea fonică și imaginea vizuală a literelor ( sunetelor ) . Copilul încă nu a surprins legătura indispensabilă a acestor două elemente, în forma sunetului și imaginea literei .

Procesul citirii, în fond., constă în translația ordinii literelor într-o ordine corespunzătoare a sunetelor . Dacă între stimulii percepuți vizual, litere și stimulii aditivi nu se realizează această legătură, atunci copilul nu poate asimila procesul citirii . În concluzie, la Mihăiță tulburarea procesului de citire rezultă din această incapacitate de integrare și racordare a celor auzite și văzute.

Înainte de toate trebuie ajutată formarea acestor capacități, astfel este nevoie de un program de dezvoltare adecvată, care nu se rezumă la metode tradiționale de predare a scrierii și citirii .
Gabriela este o elevă mediocră, în clasa a treia . Am atras atenția specialiștilor asupra problemelor de comportament și de învățare ale elevei . Prima întâlnire a specialiștilor cu Gabriela a decurs în felul următor : Gabriela intră în cabinet trântind ușa, răsturnând un scaun, " care îi stătea în cale " . În urma ei intră părinții, cerând scuze pentru comportamentul copilului lor . Fetița se îndreaptă spre raftul cu jucării, răstoarnă câteva jucării, apoi se așază pe marginea scaunului oferit . Se balansează pe scaun în timp ce își argumentează prezența cu o logică incoerentă care se manifestă într-o relatare imprecisă a ordinii evenimentelor .

Evaluarea capacităților intelectuale denotă că Gabriela are coeficientul de inteligență ridicat . În timpul testării, părinții se plâng, deoarece " totdeauna se întâmplă ceva " cu fiica lor : se lovește la picior, nu este în stare să prevadă consecințele comportamentului ei .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.