Integrarea comerciala in cadrul UE - aspecte teoretice

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.98

nivel: Facultate

In cadrul unei uniuni vamale, taxele vamale sunt inlaturate in comertul reciproc, iar fata de terti, se stabileste o politica comerciala comuna.
Semnificatia: un comert liberalizat poate contribui la dezvoltarea economica.Teoria comertului international, asa cum a fost dezvoltata de catre Ricardo si, ulterior, de catre Elly Hecksher, Bertil Ohlin, Samuelson etc., sustine ca toate tarile au [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Integrarea comerciala in cadrul UE - aspecte teoretice

In cadrul unei uniuni vamale, taxele vamale sunt inlaturate in comertul reciproc, iar fata de terti, se stabileste o politica comerciala comuna.
Semnificatia: un comert liberalizat poate contribui la dezvoltarea economica.Teoria comertului international, asa cum a fost dezvoltata de catre Ricardo si, ulterior, de catre Elly Hecksher, Bertil Ohlin, Samuelson etc., sustine ca toate tarile au de castigat din comertul exterior, deoarece nu avantajele absolute au importanta, ci avantajele comparative.

Ca urmare, o liberalizare totala duce la un optim, in sens paretian, o alocare optima a resurselor si o maximizare a bunastarii (the first best). Liberalizarea totala a comertului se realizeaza, in fapt, mai greu, ca urmare a diferentelor de dezvoltare economica.
Liberalizarea in cadrul unui aranjament regional este un caz particular al avantajelor comparative din cadrul liberalizarii totale. In acest context, liberalizarea in plan regional ar corespunde unui optim de ordinul al doilea (the second best).

Explicatia efectelor formarii uniunii vamale:
Modelul static: are in vedere impactul formarii unei uniuni vamale asupra fluxurilor comerciale si asupra consumului in tarile participante.Tara A va importa din B la pretul de 50 u.m., iar productia proprie se reduce de la OQ3A la OQ2A. Se formeaza un nou flux comercial. La noul pret, creste si cererea interna de la OQ4A la OQB. Importurile in tara A sporesc pentru a acoperii reducerea productiei proprii si sporirea cererii (de la OQB-OQ3A la OQB-OQ2A). Cele doua triunghiuri (1+2) exprima aceasta "cerere de comert" (trade creation).

Efectele de sorire a bunastarii (welfare) se refera la economiile realizate in productie si in reducerea cheltuielilor consumatorilor. In acelasi timp, importurile la cel mai mic pret (din C) au fost inlocuite cu importuri la un pret mai mare din B, aceasta numai deoarece pretul din C creste cu aplicarea taxei vamale fata de neparticipantii la uniunea vamala. Acest efect apare in dreptunghiul 3 si reprezinta ceea ce se cunoaste sub denumirea de "abatere de comert" (trade diversion).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.