Integrare europeana

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.66

nivel: Facultate

Un francez, pe numele sau Jean Monnet si-a dat seama ca, pentru a porni un razboi, o tara avea nevoie de doua lucruri: de fier, pentru a produce otel (necesar pentru tancuri, arme, bombe) si de carbune, pentru a furniza energie fabricilor si cailor ferate. In Europa existau din belsug otel si carbune, de aceea fusese atat de usor tarilor europene sa porneasca un razboi. Asadar, lui Jean Monnet i-a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Integrare europeana

Un francez, pe numele sau Jean Monnet si-a dat seama ca, pentru a porni un razboi, o tara avea nevoie de doua lucruri: de fier, pentru a produce otel (necesar pentru tancuri, arme, bombe) si de carbune, pentru a furniza energie fabricilor si cailor ferate. In Europa existau din belsug otel si carbune, de aceea fusese atat de usor tarilor europene sa porneasca un razboi. Asadar, lui Jean Monnet i-a venit o idee indrazneata: ca guvernele Frantei si Germaniei - si poate chiar cele ale altor tari europene - sa nu-si mai gestioneze singure industria carbunelui si otelului ci la comun, alaturi de toate celelalte tari implicate, impreuna cu care sa stea la masa negocierilor si sa ia decizii de comun acord.(1)

Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, a fost incantat de idee si a propus un plan de pace la 9 mai 1950, prezentand ideea crearii unei comunitati de interese pasnice.Actul de constituire a primei comunitati europene este semnat in aprilie 1951 de sase tari fondatoare: Franta, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg si Italia. Prin aderari successive in prezent comunitatea a ajuns sa numere 27 de state membre.

Cele mai momente si etape ale constructiei europene sunt:
1950 - Declaratia Schuman
1951 - Tratatul de la Roma intra in vigoare
1973 - Marea Britanie, Irlanda si Danemarca adera la Comunitatea Economica Europeana (C.E.E.)
1979 - ia fiinta Sistemul monetar European
1981 - Grecia adera la C.E.E.
1986 - Spania si Portugalia adera la C.E.E.

1987 - Actul unic European intra in vigoare
1990 - ia fiinta Banca europeana de reconstructie si dezvoltare
- se semneaza acordul Schengen
1993 - Tratatul de la Maastricht intra in vigoare
- se introduce Piata unica
1995 - Austria, Finlanda si Suedia adera la Uniunea europeana(U.E.)
- acordul Schengen intra in vigoare
2001 - se semneaza tratatul de la Nisa

Cuvantul "economic" desemneaza ceva legat de economie, adica de bani, afaceri, locuri de munca si comert. Una dintre principalele idei a fost ca tarile din CEE sa aiba o "piata comuna", pentru a-si simplifica relatiile comerciale, pana atunci, camioanele, trenurile si barjele care transportau marfuri dintr-o tara in alta erau obligate sa se opreasca la granita pentru controlul actelor si pentru a plati taxe vamale. Din aceasta cauza lucrurile se miscau greu, iar marfurile din alte tari erau mai scumpe; piata comuna duce la eliminarea acestor controale vamale, a intarzierilor si a taxelor, iar comertul are loc ca si cand ar exista o singura tara.(3)

In urma celui de-al doilea razboi mondial, tarilor europene le era foarte greu sa produca sau sa importe alimente. Europa se confrunta cu o criza alimentara si chiar la inceputul anilor de dupa razboi. In aceste conditii CEE a luat hotararea de a-i plati pe fermieri pentru a produce mai multe alimente, asigurandu-se in acelasi timp ca acestia obtin venituri suficiente din agricultura. Aceste masuri au primit, numele de politica gricola comuna (sau PAC). Noua politica functiona atat de bine, incat agricultorii au ajuns chiar sa produca prea multe alimente. S-a impus astfel o noua schimbare. In prezent, prin PAC, agricultorii primesc bani in special pentru a avea grija de zonele rurale.

Curand, datorita pietei commune, viata oamenilor din CEE a devenit din ce in ce mai usoara. Aveau mai multi bani de cheltuit, mai multe alimente si o mai mare varietate de marfuri in magazine. Si alte tari vecine au observat acest lucru si s-au alaturat CEE, dupa, cum am prezentat anterior.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.