Integrare economica

5x puncte

categorie: Economie

nota: 8.37

nivel: Facultate

Celor 4 membri ai Grupului de la Vișegrad li s-au alăturat ulterior Slovenia (de la 1 ianuarie 1996), România (1 iulie 1997), Bulgaria (1 ianuarie 1999), și Croația (1 martie 2003).

CEFTA și-a modificat componența de la 1 mai 2004, având în vedere că cinci dintre țările parte (Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria) au aderat la UE, rămânând în Acord Bulgaria, Croația și Rom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Integrare economica

Celor 4 membri ai Grupului de la Vișegrad li s-au alăturat ulterior Slovenia (de la 1 ianuarie 1996), România (1 iulie 1997), Bulgaria (1 ianuarie 1999), și Croația (1 martie 2003).

CEFTA și-a modificat componența de la 1 mai 2004, având în vedere că cinci dintre țările parte (Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria) au aderat la UE, rămânând în Acord Bulgaria, Croația și România.

La data de 27 februarie 2006 s-a semnat, la Skopje, Acordul de aderare a Republicii Macedonia la CEFTA, în prezent acesta aflându-se în proces de ratificare.

Obiectiv
CEFTA este considerat o ‘‘antecameră’’ și o etapă de pregătire a participării la piața internă comunitară, UE fiind de la început în favoarea formării și funcționării CEFTA. Principalul obiectiv urmărit de CEFTA a fost crearea unei zone de liber schimb prin liberalizarea graduală a comerțului reciproc cu produse industriale și agricole și prin eliminarea barierelor tarifare și netarifare din calea comerțului în perioada de tranziție.

Organizare
Președinția CEFTA se asigură prin rotație. În anul 2006 președinția este asigurată de România.

Perspective CEFTA
Principala preocupare a țărilor membre CEFTA în ultima perioadă a fost viitorul acestui Acord, având în vedere faptul că de la 1 ianuarie 2007, odată cu integrarea în UE, România și Bulgaria vor trebui să se retragă din CEFTA.

La Reuniunea Primilor Miniștri ai țărilor membre CEFTA din 29 noiembrie 2005 de la Zagreb, sub președinția Republicii Croația, șefii delegațiilor au acordat o atenție deosebită viitorului Acordului, fiind unanimi în a sublinia, ca mesaj politic al Summit-ului, faptul că viitorul CEFTA poate fi asigurat numai prin extinderea sa.

Negocierile din cadrul Summit-ului primilor miniștri s-au concentrat pe redefinirea criteriilor de aderare, astfel încât să se asigure o bază mai largă de aderare la acest Acord.

Rezultatele reuniunii au fost influențate și de întâlnirea trilaterală a primilor miniștri din Bulgaria, Croația și România care a avut loc la Barcelona, 28 noiembrie 2005 (cu prilejul Summit-ului Euro- Mediteranean ), ocazie cu care s-a transmis un mesaj privind menținerea CEFTA și după aderarea României și Bulgariei la UE, sens în care se va da posibilitatea țărilor din Balcanii de Vest și Republicii Moldova de a participa la Acord.

Declarația Primilor Miniștri de la Zagreb a inclus un nou set de criterii de aderare la CEFTA, mai flexibile și mai cuprinzătoare și a creat premizele pentru realizarea unui acord unic de liber schimb în regiune, pornind de la CEFTA.

În același timp, în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-est exista inițiativa creării unui acord de comerț liber în sud-estul Europei, a cărui realizare să aibă loc, în conformitate cu voința exprimată în Declarația ministerială de la Sofia, adoptată la reuniunea Mesei Regionale a Pactului de Stabilitate (10 iunie 2005), în cursul anului 2006.

Existau astfel două inițiative în regiune pentru crearea unui acord de liber schimb, care trebuiau armonizate pentru a se obține rezultatul dorit, și anume un acord unic.

Summit-ul primilor miniștri din Sud-estul Europei, București, 6 aprilie 2006 România, în calitate de președinte al CEFTA, împreună cu Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-est au organizat la București, în data de 6 aprilie, Summit-ul primilor miniștri din Sud-estul Europei, cu tema „Integrarea Europei prin dezvoltarea comerțului liber în regiune”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.