Integrare Europeana

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

O majoritate destul de stransa dintre cei care au fost intrebati (53%) considera ca moneda euro reprezinta un beneficiu pentru tara lor. Dintre acestia, 79% din luxemburghezi sunt in favoarea euro, fata de doar 39% olandezi. Rezultatele anchetei confirma faptul ca in tarile zonei-euro cetatenii au tendinta sa accepte din ce in ce mai mult moneda europeana. Comparand cu informatiile furnizate de o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Integrare Europeana

O majoritate destul de stransa dintre cei care au fost intrebati (53%) considera ca moneda euro reprezinta un beneficiu pentru tara lor. Dintre acestia, 79% din luxemburghezi sunt in favoarea euro, fata de doar 39% olandezi. Rezultatele anchetei confirma faptul ca in tarile zonei-euro cetatenii au tendinta sa accepte din ce in ce mai mult moneda europeana. Comparand cu informatiile furnizate de o cercetare realizata cu un an in urma, se pare ca a crescut numarul de persoane care calculeaza direct in euro si un cetatean din doi nu se mai arata preocupat de ideea mentinerii dublei afisari a preturilor.

Exista sapte bancnote euro, cu denominatiile de 5, 10, 20, 50, 100, 200 si 500 de euro. Bancnotele sunt identice pe ambele parti, indiferent de tara care le-a imprimat. Fiecare bancnota denota un stil arhitectural, ilustrand o anumita perioada din istoria culturala a Europei, de la epoca clasica la cea moderna. Parte verso contine semnatura Presedintelui Bancii Centrale Europene. Monedele euro sunt in total opt la numar, cu denominatiile de unul si doi euro, si 1, 2, 5, 10, 20 si 50 centi. Grafica lor difera de cea a bancnotelor, unde una din parti va avea o schita comuna pentru toate monedele euro, pe cand cealalta parte va reflecta identitatea nationala a fiecarei tari.

Perceptia populatiei - cetatenii europeni din zona euro vor avea de castigat de pe urma suprimarii schimbului valutar, pe linia cresterii comparabilitatii preturilor etc. Totodata insa populatia are si motive de ingijorare referitoare la evolutia si efectele monedei unice. Un sondaj al BN del Lavro indica un grad ridicat de ingrijorare al cetatenilor din diferite tari ale UE referitor la euro. Astel, in Danemarca, cetatenii sunt ingrijorati de perspectiva identitatii nationale ca urmare a introducerii euro, cei din Spania de cresterea somajului si inflatiei, cei din Italia de incapacitatea economiei de a face fata cerintelor unei monede unice.

Printre alte motive de ingrijorare se numara: temerea ca unii dintre participanti vor fi nevoiti sa suporte costurile esecului altora, cresterea imigratiei etc.Baterea monedei proprii nationale reprezinta unul dintre atributele esentiale ale suveranitatii statelor independente, prevazut in Constitutie, iar renuntarea in conditii de buna-voie la un asemenea atribut de catre un grup de state atat de numeros, unele dintre ele cu monede foarte puternice, reprezinta un eveniment inedit in istorie.

Dincolo de toate acestea exista si o dimensiune simbol foarte puternica, insemnatatea politica a monedei europene. Pentru prima data, unul dintre elementele constitutive ale identitatii nationale dispare. Un tarif vamal si o politica agricola nu sunt elemente ale identitatii nationale, insa moneda este unul dintre simbolurile de unitate nationala, de imagine a colectivitatii. Moneda europeana nu va adauga un simbol de unitate europeana simbolului national mentinut, ci se va substitui acestuia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.