Insule misterioase

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

In traditia orala sau scrisa a multor popoare gasim povestiri despre insule paradisiace, vrajite, plutitoare, pierdute si regasite, locuite de monstri, adapostind comori etc. ; uneori, aceste legende vadesc elemente comune, in ciuda distantelor enorme ce despart locurile lor de origine: in legenda irlandeza despre calugarul Brandan si in povestirea orientala despre Sindbad Marinarul, eroii respect[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Insule misterioase

In traditia orala sau scrisa a multor popoare gasim povestiri despre insule paradisiace, vrajite, plutitoare, pierdute si regasite, locuite de monstri, adapostind comori etc. ; uneori, aceste legende vadesc elemente comune, in ciuda distantelor enorme ce despart locurile lor de origine: in legenda irlandeza despre calugarul Brandan si in povestirea orientala despre Sindbad Marinarul, eroii respectivi iau spatele unor balene drept insule, pe care aprind focuri- drept care balenele astfel importunate se pun in miscare, iar eroii nostri trec prin multe intamplari iesite din comun. Asemenea insule plutitoare au stimulat imaginatia oamenilor pana tarziu, in veacul XVIII, cand, de pilda, episcopul danez Pontoppidan afirma foarte sigur de sine: " Insulele plutitoare sunt intotdeauna caracatite uriase... "

Se pare ca anumite tarmuri sunt propice mirajelor, care nu se produc numai in regiunile desertice, in Sahara, de pilda( unde forma complexa de miraj optic cunoscuta sub numele de " fata morgana " a fost explicata stiintific ), ci si pe malul marii; intre acestea se numara tarmurile vestice ale Irlandei, unde aparitia unor insule " fermecate " este mentionata inca de Plutarh; intre altele, acesta relateaza (circa 120 e.n.) ca la cinci zile de drum catre apus se afla Ogygia, unde Ulise, dupa ce a intalnit- o pe Calipso, a ramas sapte ani.

La o mie de ani dupa Plutarh, un anume Honorius Augustodunensis mentioneaza o " insula vrajita " cam in acelasi loc: " Ea depaseste in frumusete si rodnicie toate regiunile cunoscute, dar se ascunde vederii oamenilor. Uneori, acestia o gasesc din intamplare, dar de indata ce este cautata, dispare. De unde i se trage numele de " Insula Vrajita ". Se spune ca aceasta este insula pe care a debarcat Brandan. "

Legendele legate de insula lui s- au perpetuat vreme de peste un mileniu, gasindu- si expresia in lucrari stiintifice si harti geografice, iar Cristofor Columb, in istorica sa calatorie din 1492, era convins ca o va gasi in drumul sau spre apus. Se pare ca Brandan, inainte de a deveni un erou legendar irlandez, a fost un personaj real: unii cercetatori ( I. P. Maghidovici in op. cit. ) plaseaza calatoria sa catre sfarsitul veacului IV, altii( Richard Henning, in " Les grandes enigmes de l' Univers ) mentioneaza ca a trait in secolul VI, calugar la manastirea Cluain Fearta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.