Insula artificiala - Palm Jumeirah

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.42

nivel: Liceu

La finele anului 2006, proprietarii au început deja să se mute în noile lor locuinte pe măsură ce acestea sunt construite, marcând sfârșitul primei parti a construcției, după cum declara șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care înseamna finalizarea completă a 1.400 de vile pe 11 din cele 17 frunze și aproape 2.500 de apartamente situte în cele 20 de clădiri de-a lungul coastei în partea estica [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Insula artificiala - Palm Jumeirah

La finele anului 2006, proprietarii au început deja să se mute în noile lor locuinte pe măsură ce acestea sunt construite, marcând sfârșitul primei parti a construcției, după cum declara șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care înseamna finalizarea completă a 1.400 de vile pe 11 din cele 17 frunze și aproape 2.500 de apartamente situte în cele 20 de clădiri de-a lungul coastei în partea estica a trunchiului.

Legătura complexului cu uscatul se realizează prin așa numita « milă de aur », o fașie de sol a cărei construcție, împreună cu infrastuctura aferenta este programată să se termine până în 2008, iar conexiunile între diferite insule alcătuitoare se realizează prin Palm Monorail.

Ce înseamna totuși să construiești o insulă artificială ? În cazul complexului Palm Jumeirah, primul pas a fost făcut în 2001 prin demararea construcției digurilor de protecție care protejeaza muncitorii și viitorii rezidenți de capriciile mării. Digul este construit din rocă, în timp ce insulele sunt modelate din nisip. Digul este ancorat la o adancime de 10.5 m în platforma continentală și se ridică 4 m peste nivelul mării. Acesta a fost proiectat să reziste celor mai rele condiții meteo maritime, incluzând valurile Shamal, fenomen deosebit de violent ce se produce însa foarte rar, dar și împotriva încălzirii globale.

Structura de rezistență a digului este dată de divese materiale precum : o fina fașie de nisip, așezată chiar pe fundul mării, acoperită apoi de un strat de material permeabil, geo-textil, produs artificial ce asigură faptul că structura nu este dusă de valuri. Apoi urmează primul strat de protecție, alcătuit din bucăți uriașe de roca, fiecare cântărind în jur de o tona, iar în mijlocul structurii fiind așezate stânci cântărind între 2 și 4 tone ridicate cu ajutorul macaralelor plutitoate. Aranjarea rocilor a fost realizată cu ajutorul excavatoarelor submarine sub atenta supraveghere a inginerilor, dar și a scafandrilor experimentați. Deasupra se află un stat de pietre mai mici încadrate de stânci cu o masă de circa 6 tone.

Odată cu poziționarea digului, 4,888,000 de metri cubi de rocă au fost așezați pentru a alcătui fundația viitoarelor insule. Astfel, muncitorii au început poziționarea contra cronometru a uimitoarei cantități de 92,234,000 de metri cubi de nisip pentru a da forma insulelor. În perioadele de vârf, lucrau simultan 10 cargouri împreună cu un adevărat arsenal de nave maritime ce duceau nisipul și-l poziționau în mare și peste 1.000 de persoane.

Poziționarea corectă a nisipului, pentru a da forma perfectă a palmierului proiectat inițial, nu a fost deloc o treaba ușoară. De la nivelul ambarcațiunilor nu se puteau da indicii precise așa că s-au folosit poziționarea prin satelit, astfel ca numeroși oameni se plimbau cu aparate GPS în mână pe insulele noi formate, oferind date navelor și celor de pe uscat.

Alături de aspectele tehnologice ale megaproiectului, s-a studiat amănunțit și impactul complexului insular asupra mediului. Atrase de mediul nou format, numeroase viețuitoare au populat glofurile, lagunele și coastele noilor insule creând un nou ecosistem. În proiectarea insulei, un rol major l-a jucat dorința de a scădea pe cât posibil impactul negativ asupra mediului, realizându-se în acest sens numeroase studii. Cercetarile au arătat diversitatea scăzută a vieții din zona vizată, și că sedimentele transmutate vor ajuta la creșterea biodiversității.

Oceanografii Joseph Valencic și Jim Miller au petrecut câțiva ani studiind platforma marina găsind în procent de 95 nisip și noroi. Munca de monitorizare a salinității și compoziției apei din zona cercetată, dar și modul de viață al animalelor marine au implicat numeroase scufundări de-a lungul timpului. Astfel s-a concluzionat că există chiar beneficii ale proiectului, unul dintre acestea fiind inființarea unei fundații pentru protejarea peisajului natural care promoveaza conservarea vieții marine.

Importanța utilizării materialelor naturale în construcția insulelor este cheia pentru încurajarea regenerării și dezvoltării vieții marine în acest areal. Pentru construcția digului s-a folosit exclusiv piată naturală chiar dacă aceasta este mai costisitoare și are nevoie de eforturi mai mari pentru a fi poziționată corect. Folosirea pietrei naturale a condus la crearea a 550 de hectare de teren propice dezvoltării coralilor care au început în prezent creșterea.

Odată cu începerea plasării stâncilor, algele au crescut oferind un substrat solid dezvoltării ulterioare a altor forme de viața. Bureții de mare, crustaceele, moluștele și peștii au apărut imediat după aceea. Astfel s-a creat ecosistemul ideal pentru a atrage de scafandrii.

În fazele preliminarii ale proiectului, au fost contactate o serie de organizații locale, regionale și internaționale menite să realizeze un studiu de impact asupra mediului, să descopere, să asiste și să minimalizeze potențialele distrugeri, să simuleze potențiale hazarde ce pot apărea pe parcurs și nu în ultimul rând de a asigura un habitat sănătos și sigur viitorilor rezidenți. Astfel că s-au implementat noi tehnologii pe tot întinsul complexului pentru a asigura condiții de viață optime, atât oamenilor cât și celorlalte viețuitoare.

Folosirea în principal a materialelor ecologice și reciclabile a fost încurajată, iar clădirile au fost proiectate, astfel încât pierderile de energie să fie minime, iar un exemplu în acest sens îl constituie panourile solare montate pe acoperișurile caselor, care vor furniza energia necesară treburilor casnice într-un mod care respectă mediul înconjurător, și de ce să nu recunoaștem, la un preț acceptabil pentru cei ce urmează să locuiască pe insule.

Fără îndoială, Palm Jumeirah este o structură fără precedent în istoria omenirii și va schimba în totalitate felul în care sunt privite astăzi insulele artificiale, conferind tehnologiei un nou domeniu de pe care să-și ia din nou avânt, astfel că această megastructură să poată fi inclusă în categoria minunilor lumii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.