Insula Sable - un organism extraterestru viu

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.85

nivel: Liceu

Ce a atras atentia cercetatorilor? Se stie ca orice insula este virful unui munte de sub apa. Insusi muntele se gaseste pe una dintre placile tectonice gigantice, din care este alcatuita planeta noastra asemenea unui mozaic. Viteza de deplasare a insulei Sable a atras interesul specialistilor pentru ca aceasta trebuie sa corespunda placii tectonice pe care se gaseste insula. Viteza de deplasare a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Insula Sable - un organism extraterestru viu

Ce a atras atentia cercetatorilor? Se stie ca orice insula este virful unui munte de sub apa. Insusi muntele se gaseste pe una dintre placile tectonice gigantice, din care este alcatuita planeta noastra asemenea unui mozaic. Viteza de deplasare a insulei Sable a atras interesul specialistilor pentru ca aceasta trebuie sa corespunda placii tectonice pe care se gaseste insula. Viteza de deplasare a insulei insa se schimba cu citiva milimetri (adesea chiar mai mult) pe an.

In afara de aceasta, inaltimea sa deasupra nivelului marii ramine nesemnificativa si nu se schimba nici macar cu un milimetru - Sable nu poate fi observata de pe corabiile care trec pe linga ea din departare, mai ales atunci cind exista niste valuri uriase. Este un fenomen enigmatic si absolut de neinteles al naturii. Inaltimea minima deasupra nivelului marii, miscarea permanenta, putin cam rapida, bancurile de nisip uimitor de viclene, vremea urita (in majoritatea zilelor dintr-un an aici cad ploi reci sau se lasa o ceata groasa), toate acestea alcatuiesc de departe tabloul acestui colt de uscat, facut parca special pentru moartea celor care plutesc pe apa.

Este de inteles de ce marinarii tac atunci cind aud numele insulei si de ce in toate porturile, pe mari si oceane, despre insula Sable exista numai istorii sumbre. De sute de ani, marinarii se straduiesc nu numai sa nu aminteasca acest nume in povestile lor, dar sa si ocoleasca insula tainica la distante considerabile. Cavoul Atlanticului este stapinit aproape tot timpul anului de o vreme urita si doar pe parcursul unei singure luni - iulie, atunci cind oceanul se linisteste ca si cum ar auzi o comanda ferma - devine pe neasteptate lin, la insula se poate ajunge cu salupa. Dar numai din partea de nord.

Doritori care se mearga pe insula Sable sint insa foarte putini. Cea mai mare atractie (pe care Sable a ascuns-o cu viclenie) pentru vasele care trec prin zona sint bancurile de nisip si stincile ascutite care se gasesc alaturi. Este uimitor ca numai aici acestea au proprietatea unica de a lua culoarea apei marii si de a ramine practic neobservate - o capacitate tainica care nu are cum sa fie proprie naturii moarte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.