Insula Sable - un organism extraterestru viu

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Insula se misca 200 de metri pe an spre est
Enigma tainicei Sable i-a interesat de foarte mult timp pe cercetatori. Inca de la inceputul secolului al XX-le a ei au stabilit ca extremitatea de vest a insulei este supusa tot timpul influentei unui curent marin puternic. De aceea, valurile gonite de vint, care nu inceteaza nici macar pentru un minut de nu se stie cite secole, spala metodic mal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Insula Sable - un organism extraterestru viu

Insula se misca 200 de metri pe an spre est
Enigma tainicei Sable i-a interesat de foarte mult timp pe cercetatori. Inca de la inceputul secolului al XX-le a ei au stabilit ca extremitatea de vest a insulei este supusa tot timpul influentei unui curent marin puternic. De aceea, valurile gonite de vint, care nu inceteaza nici macar pentru un minut de nu se stie cite secole, spala metodic malul.

Cu toate acestea, in partea de est a insulei totul se petrece exact pe dos: acolo exista tesut viu, cresc permanent noi si noi depuneri de nisip, care, judecind dupa logica lucrurilor si dupa legile fizicii, nu au de unde sa apara. Dar totusi ele cresc! Cel mai curios lucru care apare ca rezultat al acestor procese, a caror esenta ramine pentru cercetatori un mister, este ca lungimea cavoului Atlanticului pe parcursul a sute de ani nu s-a modificat deloc. Insa insula, asemenea unei limbi gigantice insetate sau asemenea unei moluste ingrozitoare din nisip, se misca permanent, incet, dar vizibil inspre est, de parca ar avea un tel foarte bine determinat cu foarte mult timp in urma.

Specialistii au reusit sa determine faptul ca in ultimii 200 de ani insula s-a tirit incet si pe neobservate in spatiile fara liniste ale oceanului mai mult de 10 mile marine. Viteza medie de deplasare a insulei este de aproximativ 200 de metri pe an.Stincile adopta culoarea marii.Ce a atras atentia cercetatorilor? Se stie ca orice insula este virful unui munte de sub apa. Insusi muntele se gaseste pe una dintre placile tectonice gigantice, din care este alcatuita planeta noastra asemenea unui mozaic. Viteza de deplasare a insulei Sable a atras interesul specialistilor pentru ca aceasta trebuie sa corespunda placii tectonice pe care se gaseste insula. Viteza de deplasare a insulei insa se schimba cu citiva milimetri (adesea chiar mai mult) pe an.

In afara de aceasta, inaltimea sa deasupra nivelului marii ramine nesemnificativa si nu se schimba nici macar cu un milimetru - Sable nu poate fi observata de pe corabiile care trec pe linga ea din departare, mai ales atunci cind exista niste valuri uriase. Este un fenomen enigmatic si absolut de neinteles al naturii.Inaltimea minima deasupra nivelului marii, miscarea permanenta, putin cam rapida, bancurile de nisip uimitor de viclene, vremea urita (in majoritatea zilelor dintr-un an aici cad ploi reci sau se lasa o ceata groasa), toate acestea alcatuiesc de departe tabloul acestui colt de uscat, facut parca special pentru moartea celor care plutesc pe apa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.