Insula Corsica in lupta de-a lungul timpului pentru identitate si aparare

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Facultate

De fapt, Corsica nu a fost niciodata o parte integranta a Frantei. Corsicanii insisi sunt oameni foarte vechi, descendenti ai vechilor corsi, despre care Ptolemeu a scris in lucrarea "Geografia". Insula a fost apoi detinuta de Pisa, de Aragon si de Genova. Ca urmare, limba corsicana s-a format pe baza limbii italiene. Periodic, Corsica a devenit libera. In 1729 corsicanii si-au declarat independen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Insula Corsica in lupta de-a lungul timpului pentru identitate si aparare

De fapt, Corsica nu a fost niciodata o parte integranta a Frantei. Corsicanii insisi sunt oameni foarte vechi, descendenti ai vechilor corsi, despre care Ptolemeu a scris in lucrarea "Geografia". Insula a fost apoi detinuta de Pisa, de Aragon si de Genova. Ca urmare, limba corsicana s-a format pe baza limbii italiene. Periodic, Corsica a devenit libera. In 1729 corsicanii si-au declarat independenta fata de republica Genova (Respublica Ianuensis), lupta a durat 26 de ani si in 1755 a fost proclamata republica din Insula Corsica condusa de Pascal Paoli. In 1764 fiind vanduta Frantei.

In 1769 dupa batalia de la Ponte Nova, rezistenta din Insula Corsica a fost rupta, iar in cele din urma insula a ajuns sub control francez. Dupa Revolutia franceza, corsicanii au incercat din nou sa-si castige libertatea, si asta in ciuda faptului ca imparatul Frantei era Napoleon Bonaparte.O noua runda de crestere a constiintei nationale a avut loc la inceputul secolului XX. In 1923 a fost fondat Partitu Corsu d'Azione (Partidul Actiunii Corsicane). Liderul partidului fiind Peter Rocca, militand pentru unificarea cu Italia. Mai tarziu s-a stabilit Partitu Corsu Autonomista (Partidul Corsican Autonomist).

Rocca de fapt, a jucat un rol important in istoria moderna a nationalismului corsican, un rol similar cu cel a lui Sabino Arana in istoria basca. Devenind tatal fondator al nationalismului Corsican. A publicat revista "A Muvra" care a devenit vocea nationalismului corsican. In anii '30 a publicat in mod deschis articole anti-franceze si antisemite.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial l-a sprijinit deschis pe Mussolini, pentru care a fost exilat dupa razboi in Guyana Franceza, pe faimoasa Insula a Diavolului (unde guvernul francez ii trimitea pe cei mai periculosi criminali). In 1953 a creat Academia pentru Studiul si Protectia Limbii Corsicane si mai apoi, a cerut ca Franta sa accepte existenta natiunii si limbii corsicane. Peter Rocca a murit in 1966, inainte de a ajunge la inceputul luptei armate din insula.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.