Insuficienta renala la nou-nascutul cu asfixie perinatala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.50

nivel: Facultate

Dorim sa determinam incidenta insuficientei renale la nou nascutul cu asfixie si corelarea cu scorul Apgar si cu severitatea afectarii neurologice.Am efectuat un studiu retrospectiv pe o perioada de optsprezece luni asupra nou nascutilor internati in Serviciul de Neonatologie al Clinicii de Obstetrica Ginecologie I Cluj-Napoca. Lotul de studiu a fost constituit din nou nascutii diagnosticati cu hi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Insuficienta renala la nou-nascutul cu asfixie perinatala

Dorim sa determinam incidenta insuficientei renale la nou nascutul cu asfixie si corelarea cu scorul Apgar si cu severitatea afectarii neurologice.Am efectuat un studiu retrospectiv pe o perioada de optsprezece luni asupra nou nascutilor internati in Serviciul de Neonatologie al Clinicii de Obstetrica Ginecologie I Cluj-Napoca. Lotul de studiu a fost constituit din nou nascutii diagnosticati cu hipoxie perinatala conform criteriilor de diagnostic a asfixiei, criterii stabilite de Asociatia Americana de Pediatrie (AAP).

Criteriile utilizate pentru a evidentia insuficienta renala au fost: anurie sau diureza sub 1 ml/kg/h dupa 24 ore de viata ,creatinina> 1,5mg/dl si ureea> 40mg/dl. Am evaluat parametrii functiei renale la 24 ore si respectiv 3 zile postnatal corelat cu scorul Apgar si simptomatologia neurologica.Rezultate:Lotul de studiu a fost constituit din 38 nou nascuti diagnosticati cu asfixie perinatala (1,15%). Nou nascutii din lot au fost 21 la termen iar 17 prematuri cu media greutatii 1987,64A? 710,118g respective 3269,04A?599,124g fara diferente statistic semnificative in ceea ce priveste severitatea asfixiei perinatale (p=0,89).

Rezultatele obtinute nu au evidentiat corelatii semnificative intre scorul Apgar si valoarea parametrilor Astrup.Implicarea renala, consecinta a insultei hipoxice a fost de 50% la nou nascutii prematuri si de 55% la cei nascuti la termen fara a avea diferenta semnificativ statistic intre cele doua grupe de nou nascuti. Oliguria a fost prezenta la un procent de 58,3% din prematuri respectiv 35% la nou nascutii la termen iar anuria la 10% din nou nascutii la termen si 16,7% dintre prematuri. Nu s-au inregistrat diferente semnificativ statistic ale valorilor markerilor biologici ai functiei renale la cele doua categorii de nou nascuti.

Valoarea creatininei nu s-a corelat ( r = 0,05 si r =0, 06) cu valoarea scorului Apgar la 1 minut respectiv 5 minute. Valoarea creatininei s-a corelat semnificativ cu incidenta mortalitatii (r = 0,60). Simptomatologia neurologica s-a evidentiat la 63.15% din cazurile. Valoarea creatininei s-a corelat si cu momentul debutului simptomatologiei neurologice (r=0,251). Severitatea afectarii neurologice s-a corelat semnificativ cu valoarea creatininei (p = 0,002).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.