Instrumentele politicii monetare si factori de influenta

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Rezulta ca diversitatea instrumentelor de politica monetara reflecta multiple obiective macro si micro pe care bancile centrale si le propun, iar gradul de structurare al pietei financiare si al sistemului bancar prezinta importanta in conducerea si transmiterea politicii monetare.Canalele de transmitere ale politicii monetare si eficienta in infaptuirea acesteia, depind in mod fundamental de modu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instrumentele politicii monetare si factori de influenta

Rezulta ca diversitatea instrumentelor de politica monetara reflecta multiple obiective macro si micro pe care bancile centrale si le propun, iar gradul de structurare al pietei financiare si al sistemului bancar prezinta importanta in conducerea si transmiterea politicii monetare.Canalele de transmitere ale politicii monetare si eficienta in infaptuirea acesteia, depind in mod fundamental de modul de implementare.

Controlul direct asupra creditului si ratei de dobanda poate cauza o ineficienta semnificativa a politicii monetare si poate promova dezintermedierea, cu efecte asupra obiectivelor macro. Trecerea de la instrumentele directe la cele indirecte reprezinta un proces complex care include concomitent reforme in organizarea si functionarea bancilor centrale precum si a intregului sistem bancar. In tarile aflate in tranzitie adaptarea si modificarea acestor instrumente au jucat un rol important in mentinerea unui control monetar corespunzator.

Diversitatea instrumentelor de politica monetara este dependenta si de preferintele bancilor centrale de a raspunde printr-o oferta de moneda la cererea manifestata pe piata monetara. In plus, bancile centrale moderne care, in mod obisnuit, isi propun ca obiectiv stabilitatea preturilor, au si alte obiective, precum functionarea sistemului de plati, dezvoltarea si functionarea pietei titlurilor, supravegherea si eliminarea crizelor sistemului financiar. Pentru indeplinirea acestor obiective, bancile centrale practica un management zilnic al instrumentelor de plata.

Majoritatea bancilor centrale depun eforturi semnificative in vederea modificarii micului de instrumente, pentru a reduce volatilitatea ratei de dobanda pe termen scurt. Motivele pentru care bancile sunt interesate de acest aspect, pot fi formulate astfel: asigurarea de faptul ca semnalele politicii monetare nu sunt "obstructionate" de volatilitatea zilnica a ratei de dobanda; protejarea piatei de capital si a pietei monetare in cazul in care ajustarile ratei de dobanda ar afecta valoarea activelor si solvabilitatea dealerilor;diminuarea fluctuatiilor in domeniul monedei si al creditului, ca urmare a influentei factorilor, care afecteaza cererea si oferta de moneda.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.