Instrumentele financiare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cambia joaca un rol important in domeniile comercial si financiar, atat ca mijloc de plata si furnizare de credit cat si drept garantie a creditelor, oferind in general posibilitatea executarii silite rapide.
Functiile economice ale cambiei se realizeaza in cadrul unor operatiuni de mare diversitate ale caror caracteristici depind de aspectele concrete ale activitatii de comert. Aceste titl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instrumentele financiare

Cambia joaca un rol important in domeniile comercial si financiar, atat ca mijloc de plata si furnizare de credit cat si drept garantie a creditelor, oferind in general posibilitatea executarii silite rapide.
Functiile economice ale cambiei se realizeaza in cadrul unor operatiuni de mare diversitate ale caror caracteristici depind de aspectele concrete ale activitatii de comert. Aceste titluri de credit pot fi transmise prin gir (andosare), pot fi scontate la o banca (adica vandute unei banci inainte de scadenta, contra sumei inscrise pe titlu minus comisionul bancii si taxa de scont) sau pot fi pastrate de beneficiar pana la scadenta.

Rolul cambiei poate fi analizat pornind de la utilizarea acesteia: ca instrument de schimb, instrument de plata si instrument de credit.
-functia de instrument de plata - consta in faptul ca tragatorul are de achitat o datorie fata de o terta persoana - beneficiarul.
Aceasta functie consta si in faptul ca beneficiarul unui astfel de inscris, numit girant, poate sa-l transfere prin gir unui creditor al sau, numit giratar, ca plata a datoriei fata de acesta, care, la randul sau, poate sa-l transfere unei terte persoane fata de care are o datorie.

-functia de titlu de garantie In cadrul garantarii creditului pe termen scurt acordat, bancile comerciale pot cere debitorului sa garanteze plata ratelor de credit, a dobanzilor si comisioanelor si prin emiterea unor cambii sau bilete la ordin avand scadentele la termenele de plata ale ratelor, efecte de comert care sunt girate in favoarea bancii si care sunt tinute drept gaj.

In unele tari, creditorii cer debitorilor sa semneze cambiile pentru a se asigura de plata la termen a tranzactiei. Plata cambiei va fi solicitata numai daca nu se efectueaza plata tranzactiei. Adesea sunt luate cambii in alb, care vor fi utilizate numai in caz de neplata.
Tertii pot furniza de asemenea astfel de cambii sau pot avaliza cambiile date de debitor.

Cambia poate fi data in garantie pentru asigurarea unei alte creante pe care giratarul o are contra girantului, prin inserarea in gir a formulei "in garantie", "valoare in gaj", "valoare in garantie". In aceasta situatie, posesorul cambiei poate exercita toate drepturile care decurg din titlu, chiar si in cazul in care creanta garantata prin gaj nu este exigibila. Posesorul cambiei (giratarul) poate invoca aceste drepturi si impotriva girantului sau. In aceasta situatie, giratarul nu poate transmite cambia decat printr-un gir de procura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.