Instrumente optice

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.92

nivel: Liceu

Lunetaeste un instrument optic alcatuit din maimultelentilefolosit la observareaobiectelorindepartate.
Caorice instrument optic in care privim direct, lunetadeviazarazele de luminaparalele care sosesc de la obiect, acesteafiindfocalizatepe retina ochiuluiobservatorului. Cu cataceastaschimbare de directie (unghi) a razelorparaleleprinsistemul lenticular al luneteiestemaimare, inacelasiraport[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instrumente optice

Lunetaeste un instrument optic alcatuit din maimultelentilefolosit la observareaobiectelorindepartate.
Caorice instrument optic in care privim direct, lunetadeviazarazele de luminaparalele care sosesc de la obiect, acesteafiindfocalizatepe retina ochiuluiobservatorului. Cu cataceastaschimbare de directie (unghi) a razelorparaleleprinsistemul lenticular al luneteiestemaimare, inacelasiraportcresteimagineaobiectuluivizatinluneta, si cu catdensitatearazelor de luminaajunseperetina e mai mare, cu atatimagineava fi mailuminoasa.

O lupaeste un instrument optic format dintr-o lentilaconvergentasaudintr-un ansamblu convergent de lentile, fixate intr-o montura, care, asezatinfataunuiobiect, da o imagine marita a acestuia, permitandexaminareaunorobiecte de foartemicidimensiuni.
O lupauzuala are o distantafocala de circa 25 cm, corespunzanduneiputerioptice de 4 dioptrii. Grosismentul (marireaaparenta a dimensiunilorunuiobiect cu ajutorulunorinstrumenteoptice) uneiastfel de lupeeste de "2O". Grosismentuluneilupe de ceasornicarsau de bijutierajungepana la valoarea de "10O".

Microscopul (grec. mikros: mic; skopein: aobserva) este un instrument optic care maresteimagineaunuiobiectobservatprintr-un sistem de lentile. Celmairaspandit tip de microscopestemicroscopul cu luminaartificiala, descoperitprinanii 1600.In anul 1679, unul din pioneriimicroscopului, Antoni Van Leeuwenhoek, a comunicatSocietatii Regale din Londracanumarul de "animalemici" (spermatozoare) pe care le-a detactatinlaptiiunui cod-150 de bilioane- erau cu multmai mare decatnumarul total de oamenipe care planeta l-arputeasuporta. La douasecoledistanta, insecolul al XIX-lea, puterea de mariresirezolutie a microscoapelor au crescut, lentilele nemaiavand distorsiunicromaticesisferice.

Unmicroscop electronic este un tip de microscop care folosesteelectronipentru a iluminaspecimenulsi a crea o imagine marita a acestuia. Microscoapeleelectronice au rezolutiesuperioaramicroscoapelor cu lumina, si pot mari de multmaimulteoriimaginea. Unelemicroscoapeelectroniceajungsamareasca de 2 milioane de ori, pecandcelemaibunemicroscoape cu luminamaresc de 2 000 de ori.Periscopuleste un instrument optic alcatuit din lentile, oglinzi, si/sauprisme cu ajutorulcaruia se pot efectuaobservatiiintredouanivelediferitecainaltime (transnee, dintr-un submarinetc).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.