Instrumente operationale si functionale pentru controlul calitatii totale

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

In acest mod, functiile (activitatile) unei intreprinderi privite din punct de vedere a "curbei calitatii" se amplifica, asigurand o imbunatatire continua a acesteia printr-o calitate proiectata, care tine cont de necesitatile asteptate (exprimate, implicite, identificabile) ale beneficiarilor, cat si de cele neasteptate (potentiale, inovatoare). In legatura cu aceste tipuri de problemele, exista [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instrumente operationale si functionale pentru controlul calitatii totale

In acest mod, functiile (activitatile) unei intreprinderi privite din punct de vedere a "curbei calitatii" se amplifica, asigurand o imbunatatire continua a acesteia printr-o calitate proiectata, care tine cont de necesitatile asteptate (exprimate, implicite, identificabile) ale beneficiarilor, cat si de cele neasteptate (potentiale, inovatoare). In legatura cu aceste tipuri de problemele, exista doua categorii de metode care le trateaza la ora actuala si care au ca obiectiv imbunatatirea continua a calitatii (fig.7.1), anume:

- metode curative, care analizeaza cauzele si elaboreaza masurile operationale, de executie, clasice, pentru imbunatatirea calitatii - din generatia a II-a;
- metode preventive, in care problemelor de calitate li se gasesc solutii inca din faza de conceptie si proiectare a produsului - metodele functionale, moderne, din a II-a generatie.
In abordarea celor doua tipuri de metode, actiunile preventive si curative sunt inversate ca pondere in rezolvarea problemelor calitatii pe baza principiului QFD.

Esential in rezolvarea problemelor calitatii, prin metodele clasice este lucrul in echipa (grupe de lucru identice cu cercurile calitatii de la japonezi), pentru rezolvarea problemelor masurabile (cu o exprimare numerica si o tratare/rezolvare statistica); metodele respective sunt utilizabile de catre toti factorii implicati in domeniul respectiv. Diferentele majore intre metodele clasice si cele moderne constau in modul de abordare curativa scrisa/verbala, unidimensionala/ multidimensionala (de exemplu, o cauza - un efect/ mai multe cauze - unul sau mai multe efecte) si natura cauzelor analizate (aparente, respectiv ascunse = latente).

In plus, metodele moderne identifica in mod exhaustiv mijloacele, dintre care selectioneaza si aplica pe cele adecvate si de asemeni, planifica si standardizeaza actiuni viitoare (previzionari) in functie de posibilitati aleatorii.
In prezent, actiunile intreprinse pentru asigurarea si in special, proiectarea calitatii au caracter pronuntat inovator, fiind rezultatul cercetarii si aplicarii de solutii concrete pentru cresterea performantelor proceselor si evident a produselor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.