Instrumente financiare ale guvernarii

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.74

nivel: Facultate

In cadrul politicii interne, un loc aparte ocupa obiectivele cu caracter economic si social, ritmul cresterii economice in perspectiva imediata si mai indepartata, proportiile si orientarea investitiilor brute de capital, dimensiunea consumului in perioada de referinta, relatiile dintre sectorul public si cel privat, curba somajului, indicele preturilor si tarifelor, evolutia salariilor, pensiilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instrumente financiare ale guvernarii

In cadrul politicii interne, un loc aparte ocupa obiectivele cu caracter economic si social, ritmul cresterii economice in perspectiva imediata si mai indepartata, proportiile si orientarea investitiilor brute de capital, dimensiunea consumului in perioada de referinta, relatiile dintre sectorul public si cel privat, curba somajului, indicele preturilor si tarifelor, evolutia salariilor, pensiilor si a altor venituri fixe ale populatiei, actiuni privind educatia si instructia, asistenta sociala si medicala, etc. La acestea se adauga obiectivele si actiunile legate de apararea nationala, cresterea eficientei activitatii desfasurate de organele de ordine, securitate civila si administratie.

Pe plan extern, se definesc relatiile politice, economice, tehnico-stiintifice, culturale, militare si de alta natura cu statele vecine, cu celelalte state de pe continent si din alte regiuni ale globului ,intentiile de cooperare si colaborare, atitudinea fata de uniunile economice, aliantele militare si celelalte organizatii si organisme internationale, pozitia de adoptat in probleme privind mentinerea pacii, diminuarea incordarii din zonele fierbinti ale lumii, lichidarea subdezvoltarii

Prin politica, in general, se intelege activitatea desfasurata de clasele, de paturile sau grupurile sociale in lupta pentru realizarea intereselor lor, precum si metodele si mijloacele cu ajutorul carora sunt promovate aceste interese. Atingerea obiectivelor stabilite reclama importante resurse financiare din partea statului. Ineficienta resurselor poate sa constituie un handicap serios in realizarea programelor sociale, economice, etc.

Metodele si mijloacele concrete privind procurarea si dirijarea resurselor financiare, precum si instrumentele, institutiile si reglementarile financiare utilizate de stat pentru influentarea proceselor economice si a relatiilor sociale, intr-o etapa determinata, constituie comportamente ale politicii financiare a acesteia.

Politica financiara face parte integranta din politica generala a statului si indeplineste un rol important in traducerea in viata a programelor de: dezvoltare economica, promovare a progresului tehnic si stiintific, formare profesionala, recalificare si reincadrare in munca a somerilor, ocrotire a sanatatii populatiei, protectie sociala, dezvoltare a culturii, asigurare a echilibrului ecologic, aparare nationala.

Politica financiara are o independenta relativa fata de politica statului din celelalte domenii de activitate. Are obiectivele sale proprii si foloseste metode si instrumente specifice pentru atingerea acestora. Politica financiara nu constituie un scop in sine, ci este chemata ca impreuna cu politica economica, sociala, monetara, sa contribuie la realizarea unor obiective de mare importanta economica, de incontestabila utilitate sociala, de larg interes national, cu profunde implicatii internationale, cu efecte benefice imediate sau la un orizont mai indepartat.

Daca politica economica a statului si-a propus ca obiective dezvoltarea cu precadere a ramurilor de varf ale industriei, introducerea progresului tehnico-stiintific in economie, participarea mai larga a tarii la diviziunea internationala a muncii, accelerarea ritmului de crestere economica, atunci si politica financiara trebuie sa actioneze in aceiasi directie.

Autoritatile publice trebuie sa acorde sprijin financiar in conditii nerambursabile pentru crearea infrastructurii necesare sau pentru modernizarea unor intreprinderi de stat de interes national, fara resurse financiare proprii; sa creeze cadrul organizatoric si juridic adecvat pentru acordarea de credite pentru productie si investitii, din fondurile publice si private, intreprinderilor viabile, indiferent de forma lor de proprietate; sa incurajeze cercetarea stiintifica, sa acorde facilitati agentilor economici (fiscale) care organizeaza si finanteaza singuri asemenea proiecte; sa protejeze interesele producatorilor autohtoni impotriva concurentei straine neloiale si sa sprijine intreprinzatorii nationali sa patrunda pe pietele straine cu ajutorul instrumentelor fiscale, vamale si valutare.

Necesitatea asigurarii convergentei dintre politica financiara si cea economica, poate fi ilustrata si cu alte exemple. Subventionarea de la buget a unor intreprinderi publice dotate cu echipamente invechite, necorespunzator organizate si prost gestionate, nu constituie o solutie viabila pentru redresarea financiara a acestora si nici pentru sporirea productiei si a exportului.

Sintetizand obiectivele urmarite de stat in materie economica si financiara , economistul francez, Allain Barrere, considera ca acestea sunt:
- realizarea bunastarii, securitatii sociale si justitiei sociale. Pe aceasta baza, el defineste obiectivele politicii financiare;
- sa favorizeze progresul economic prin intermediul finantelor publice;
- sa regularizeze conjunctura prin impozite si investitii;
- sa realizeze justitia fiscala prin luarea in considerare a facultatilor contributive.

Politica financiara actioneaza nemijlocit in sfera repartitiei. Prin modul in care se infaptuieste repartitia, prin dimensiunile si destinatia fondurilor constituite , politica financiara influenteaza si celelalte faze ale reproductiei sociale: productia, schimbul si consumul. Intre politica financiara si baza economica a societatii exista un raport direct, un raport dialectic, care presupune legaturi stranse si interdependente.Ca parte integranta a politicii generale a statului, politica financiara este chemata sa contribuie la cresterea potentialului economic al tarii, la satisfacerea cat mai deplina a nevoilor sociale ale populatiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.