Instrumente electrice de masurat analogice

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

In cazul suspensiei pe benzi sau fire tensionate utilizata in cazul instrumentelor foarte sensibile, frecarea este neglijabila. Pentru a micsora amplitudinile vibratiilor este prevazut un ghidaj mecanic in jurul firului de suspensie.
Aceste fire sau benzi se fac din bronz fosforos, sau bronz cu beriliu, materiale cu mare elasticitate si buna conductivitate electrica deoarece acestea au rolu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instrumente electrice de masurat analogice

In cazul suspensiei pe benzi sau fire tensionate utilizata in cazul instrumentelor foarte sensibile, frecarea este neglijabila. Pentru a micsora amplitudinile vibratiilor este prevazut un ghidaj mecanic in jurul firului de suspensie.
Aceste fire sau benzi se fac din bronz fosforos, sau bronz cu beriliu, materiale cu mare elasticitate si buna conductivitate electrica deoarece acestea au rolul si de cai de curent pentru alimentarea bobinei mobile la unele instrumente.

Benzile sunt tensionate de lame elastice care au rol si de amortizare a socurilor.
Aceste suspensii cu benzi sau fire tensionate au avantajul eliminarii frecarilor, scaderii consumului instrumentului, cresterea sensibilitatii dar prezinta dezavantajul unei mai mari fragilitati la socuri sau vibratii.Datorita inertiei, dispozitivul mobil are tendinta de a oscila fie la stabilirea unei deviatii, fie la revenirea la zero, datorita amortizarii foarte mici realizate prin frecare cu aerul. De aceea se prevad mecanisme de amortizare a oscilatiilor pentru obtinerea unui timp de raspuns cat mai scurt.

Cele mai frecvente sunt mecanismele de amortizare pneumatice, electromagnetice si mai rar hidraulice (la oscilograful cu bucle).
a) Mecanismul pneumatic se compune dintr-o paleta usoara, fixata pe ax, care se misca intr-o camera inchisa ca un piston. Trecerea cu frecari mari a aerului dintr-o parte in alta a paletei, prin spatiul ingust dintre paleta si peretii camerei, produce amortizarea oscilatiilor (fig. 3.3.a).

b) Dispozitivul de amortizare electromagnetic se bazeaza pe forta rezistenta, care apare intre curentii indusi in piese conductoare, care se misca in campul unor magneti permanenti (fig. 3.3.b si c). La instrumentele magnetoelectrice care au magneti permanenti si camp magnetic in care se misca bobina, dispozitivul de amortizare este format din cadrul bobinei, care fiind din aluminiu, actioneaza ca o spira in scurtcircuit. In ea se induc curenti, prin miscarea in campul magnetic, care se opun miscarii si o franeaza. La celelalte instrumente se prevad pe ax sectoare sau palete din aluminiu care se misca in intrefierul unui magnet permanent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.