Instrumente de plati in relatiile economice internationale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Suma/valoarea AD. Suma de plata poate fi fixa, o limita de suma (pana la...) sau cca... (aproximativ), adica cu o abatere de +/- 10% fata de suma indicata in cifre si litere. Alaturi de suma se inscrie si moneda prin simbol. AD platibil la banca desemnata, adica la banca exportatorului sau alta banca din tara exportatorului care se nominalizeaza de banca emitenta. Plata poate fi: la vedere contr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instrumente de plati in relatiile economice internationale

Suma/valoarea AD. Suma de plata poate fi fixa, o limita de suma (pana la...) sau cca... (aproximativ), adica cu o abatere de +/- 10% fata de suma indicata in cifre si litere. Alaturi de suma se inscrie si moneda prin simbol. AD platibil la banca desemnata, adica la banca exportatorului sau alta banca din tara exportatorului care se nominalizeaza de banca emitenta. Plata poate fi: la vedere contra documente si fara cambii sau la vedere contra documente insotite de cambii trase asupra bancii desemnate (platitoare);

plata diferata (amanata) contra documente insotite sau nu de cambii este o plata la un anumit termen, prevazut in acreditiv, de la prezentarea documentelor la banca platitoare, in cazul cambiilor fiind obligatorie prezentarea acestora pentru stabilirea datei de vedere si respectiv a scadentei; plata prin acceptare contra documente insotite de cambii care trebuie acceptate si platite la data scadentei; plata prin negociere se face de banca desemnata de ordonator ca negociatoare contra documente insotite de cambii sau prin AD liber negociabile in care documentele si cambiile se pot prezenta la plata la orice banca cu conditia ca aceste cambii sa fie trase asupra bancii emitente sau confirmatoare.

Livrari partiale. Acestea sunt permise numai daca ordonatorul a specificat in mod expres acest lucru. Livrarile partiale pot fi urmate de plati partiale, de asemenea mentionate in AD, plata facandu-se dupa fiecare livrare in baza documentelor. Detalii cu privire la transport, transbordari, descrierea marfurilor, conditii de livrare si asigurare. Aceste detalii sunt diferite in functie de bunurile comercializate si trebuie sa prezinte informatiile standardizate. Nu se admit instructiuni care nu pot fi verificate de banca.

Precizarea documentelor. Ordonatorul trebuie sa specifice clar documentele contra carora se va face plata, acceptarea negocierea. Pentru fiecare document se va specifica titulatura, numarul de exemplare si emitentul (institutie, persoana fizica). Documentele sunt de regula urmatoarele: factura comerciala, documentul de transport (conosament - marine bill of lading, scrisoare de trasura rutiera/feroviara-freight), documentul de asigurare, certificatul de origine, certificatul de calitate/analize, lista pachetelor/ de greutate, cambia sau/si numarul de cambii.

Termenul de prezentare a documentelor. In orice acreditiv trebuie sa se prezinte termenul de prezentare a documentelor care este stabilit in functie de timpul necesar pentru obtinerea documentelor de la diverse institutii, pregatirea acestora pentru banca si parcursul postal pana la banca de domiciliere. Termenul maxim de prezentare a documentelor este de 21 de zile de la expedierea marfii.

Daca nu se prevede un termen, documentele trebuie prezentate in cadrul termenului maxim care nu trebuie sa depaseasca in nici un caz termenul de valabilitate al acreditivului. Termenul de valabilitate este data pana la care documentele se pot prezenta la banca platitoare (data este cea de prezentare si nu de expediere a documentelor). Ambele termene sunt strans legate de termenul de livrare a marfii prevazut in contractul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.