Instrumente de masurat cu vernier - Masurarea cu sublerul

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

In functie de destinatie, s-au realizat sublere pentru masurari obisnuite (de exterior, de interior, sublere de adancime) si sublere pentru masurari speciale (pentru roti dintate, de trasaj, pentru conicitati), etc. In functie de precizia de citire, s-au realizat sublere cu precizia de 0,1mm, 0,05mm, 0,02mm si 0,01mm .Constructiv, s-au realizat si sublere cu cadran sau cu dispozitiv de afisare dig[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instrumente de masurat cu vernier - Masurarea cu sublerul

In functie de destinatie, s-au realizat sublere pentru masurari obisnuite (de exterior, de interior, sublere de adancime) si sublere pentru masurari speciale (pentru roti dintate, de trasaj, pentru conicitati), etc. In functie de precizia de citire, s-au realizat sublere cu precizia de 0,1mm, 0,05mm, 0,02mm si 0,01mm .Constructiv, s-au realizat si sublere cu cadran sau cu dispozitiv de afisare digital.In figura 1 este prezentat tipul constructiv al unui subler de exterior, cu precizarea ca sublerele de interior conserva aceleasi elemente constitutive, diferind doar prin tipul si forma ciocurilor.

Pe rigla 1 este trasata scara 5, gradata in milimetri de la valoarea zero pana la limita de masurare. Ciocurile 2-fix si 3-mobil cuprind si suprafetele de masurare, perpendiculare pe rigla. Pe cursorul 4 este trasat vernierul 6. Atunci cand se doreste sa se realizeze masurarea, piesa de masurat se prinde usor intre suprafetele de masurare, dupa care se blocheaza cursorul cu ajutorul surubului 8.

La sublerele pentru care valoarea diviziunii este egala cu 0,05mm sau cu 0,02mm, instrumentul este prevazut cu un sistem de control al deplasarii fine a cursorului. Pentru aceasta, se actioneaza mecanismul 9, care, prin intermediul unui surub cu pas fin, deplaseaza cursorul 4 pana la realizarea contactului optim intre piesa si suprafetele de masurare. Pozitia astfel reglata este mentinuta prin blocarea cursorului, cu ajutorul surubului de blocare 7.

Ciocurile sublerului s-au realizat intr-o mare varietate de forme constructive, in functie de tipul de masurare pentru care au fost concepute. In figura 2 sunt prezentate diferite tipuri de solutii constructive pentru sublere destinate masurarilor exterioare si interioare.

La sublerul cu ciocuri cilindrice, in cazul masurarii diametrelor interioare, se adauga la indicatia vernierului si grosimea celor doua ciocuri alaturate, aceasta fiind de regula 10mm.Sublerul de adancime este utilizat pentru masurarea adancimii unor cavitati, a unor canale, a unor gauri infundate, etc. Acest subler se bazeaza pe acelasi principiu constructiv ca si sublerul de exterior, dar rigla gradata 1 nu mai prezinta ciocuri, iar cursorul 3 este prevazut cu o talpa de asezare 2 care constituie si suprafata de masurare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.