Instruirea si evaluarea performantelor angajatilor

1x punct

categorie: Management

nota: 9.70

nivel: Facultate

Istoria si cultura organizatiei: evaluarea este dependenta de istoria firmei si sitemul sau de valori.Marimea firmei si domeniul de activitate.Orientarile strategice determina alegerea acelor criterii de performanta care sunt in concordanta cu misiunile, obiectivele si strategiile organizationale.Practicile folosite la angajarea, salarizarea si promovarea personalului. Modul de angajare are un imp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instruirea si evaluarea performantelor angajatilor

Istoria si cultura organizatiei: evaluarea este dependenta de istoria firmei si sitemul sau de valori.Marimea firmei si domeniul de activitate.Orientarile strategice determina alegerea acelor criterii de performanta care sunt in concordanta cu misiunile, obiectivele si strategiile organizationale.Practicile folosite la angajarea, salarizarea si promovarea personalului. Modul de angajare are un impact deosebit asupra procedurilor de evaluare.

Notiunea de "evaluare a performantei " se refera de obicei la evaluarea activitatii cadrelor sau a managerilor, nu la cea depusa de muncitori. Exista doua mari categorii de evaluare:Evaluare neconventionala sau informala- este evaluarea continua a performantei unui angajat, facuta de managerul sau in cursul actrivitatii obisnuite. Acest tip de evaluare este ad hoc, bazandu-se in aceeasi masura pe intuitie, cat si pe dovezi concrete ale rezultatelor obtinute; este un produs secundar al relatiei cotidiene intre manager si subordonatul sau.

Evaluarea conventionala sau formala- este mult mai rationala si ordonata decat cea neconventionala.Mai departe ma voi referi la evaluarea conventionala atunci cand ma voi referi la evaluarea performantei, adica numai la evaluarea performantei angajatului intr-un mod sistematic si planificat.

Motivul cel mai bun pentru care se adopta un sistem de evaluare a personalului este de a se atrage atentia asupra performantei angajatilor, avand ca scop: recompensarea echitabila a acestora si identificarea celor cu potential de promovare sau transfer.

" Evaluarea performantelor subordonatilor face parte din sarcinile
oricarui manager. Realitatea e ca, atunci cand nu face aceasta evaluare, nu se poate achita el insusi corespunzator de responsabilitatea de a-l indruma si invata pe angajat." ( Drucker, 1945).

Optica lui Drucker, in intregul ei , considera ca managerii sunt raspunzatori pentru obtinerea rezultatelor dorite. Aceste rezultate se obtin prin administrarea resurselor umane, materiale si financiare, care cu toatele trebuie monitorizate (luarea masurilor necesare pentru imbunatatirea performantei prin mijloace de instruire si de asistenta, adica prin dezvoltare manageriala ).

Cultura ( sistemul de valori al organizatiei ) actioneaza ca factor determinant major atat in sistemul de evaluare adoptat, cat si in mediul in care se aplica. Exemplu: In organizatiile, institutiile unde se incurajeaza atitudinea deschisa si participative, orice sistem este discutat mai intai cu cei implicati, avand drept rezultat posibil o rezolvare in comun a problemelor, si mai putin "o chemare la ordine" in fata superiorului direct.

In cazul in care in centrul atentie se afla postul si nu persoana care-l
ocupa, formularul de evaluare cere de obicei evaluatorului sa observe gradul de reusita in realizarea obiectivelor postului si nu atributele personale pe care le detine ocupantul postului. Dar cand in centrul atentiei se afla persoana, si mai putin postul, evaluatorul are ca sarcina sa prezinte mai degraba o situatie a calitatilor si atitudinilor detinatorului postului.

Deci, subiectul central al evaluarii determina tipul de criterii pe baza carora este judecata performanta, precum si sistemul de notare ce urmeaza a fi folosit. In figura 2 este prezentat un exemplu de formular care solicita informatii despre persoana, in principal, si mai putin despre performantele acesteia pe post.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.