Institutul national de statatistica Romania in cifre - breviar static

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Se compune din trei trepte majore si anume: cea inalta a Muntilor Carpati, cea medie care corespunde Subcarpatilor, dealurilor si podisurilor, cea joasa care corespunde campiilor, luncilor si Deltei Dunarii. Caracteristicile principale ale unitatilor de relief sunt proportionalitatea (31% munti, 36% dealuri si podisuri, 33% campii si lunci) si dispunerea concentrica a treptelor majore ale reliefu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Institutul national de statatistica Romania in cifre - breviar static

Se compune din trei trepte majore si anume: cea inalta a Muntilor Carpati, cea medie care corespunde Subcarpatilor, dealurilor si podisurilor, cea joasa care corespunde campiilor, luncilor si Deltei Dunarii. Caracteristicile principale ale unitatilor de relief sunt proportionalitatea (31% munti, 36% dealuri si podisuri, 33% campii si lunci) si dispunerea concentrica a treptelor majore ale reliefului.


Apele curgatoare ale Romaniei sunt dispuse radial, marea majoritate avand izvoarele in Carpati, principalul colector al acestora fiind fluviul Dunarea care strabate tara in partea sudica pe o lungime de 1075 km si se varsa in Marea Neagra.Lacurile sunt reprezentate prin lacuri naturale raspandite in toate unitatile majore de relief, de la cele glaciare in zona muntoasa (Lacul Mioarelor - Fagaras la 2282 m), la limanele fluvio-maritime (Lacul Techirghiol la 1,5 m) si lacuri antropice.

Resursele minerale utile ale Romaniei sunt variate: petrol, gaze naturale, carbuni, in special huila cocsificabila, carbune brun si lignit, minereuri feroase si neferoase, zacaminte de aur, argint, bauxita, mari rezerve de sare, precum si o serie de resurse nemetalifere. O categorie aparte a bogatiilor de subsol o constituie cele peste 2000 de izvoare de ape minerale, cu valente pentru consum si tratamente medicale.

POPULATIA
21584365 locuitori, la 1 iulie 2006;Densitatea populatiei: 90,5 locuitori / km2, la 1 iulie 2006.CAPITALA: Municipiul Bucuresti (1931236 locuitori, la 1 iulie 2006), impartit in sase sectoare administrative. Prima mentionare documentara a fost in 20.IX.1459, ca resedinta a lui Vlad Tepes. Devine capitala a Tarii Romanesti incepand din a doua jumatate a secolului al XVII-lea si capitala Romaniei din anul 1862, fiind cel mai important centru politic, economic si cultural - stiintific al tarii.

ORASELE PRINCIPALE: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Braila.
Orasul situat la cea mai mare altitudine medie este Predeal (judetul Brasov) = 1060 m.
Orasul situat la cea mai mica altitudine medie este Sulina (judetul Tulcea) = 4 m.

PORTURI PRINCIPALE:la Marea Neagra: Constanta, Mangalia;la Dunare: Moldova Noua, Orsova, Drobeta-Turnu Severin, Calafat, Corabia, Turnu Magurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenita, Calarasi, Cernavoda, Harsova, Macin, Braila, Galati, Tulcea, Sulina.AEROPORTURI PRINCIPALE: Bucuresti ("Henri Coanda" - Otopeni si Baneasa), Constanta ("Mihail Kogalniceanu"), Timisoara ("Traian Vuia"), Cluj-Napoca, Iasi, Arad, Oradea, Baia Mare, Targu Mures, Suceava, Bacau, Deva, Sibiu, Craiova, Tulcea.

LIMBA OFICIALA: limba romana.
ZIUA NATIONALA A ROMANIEI: 1 Decembrie.
DRAPELUL ROMANIEI este tricolor, culorile sunt asezate vertical in ordinea urmatoare, incepand de la lance: albastru, galben, rosu.
FORMA DE GUVERNAMANT:
Republica, conform Constitutiei adoptate in anul 1991 si modificata in anul 2003;Puterea legislativa: parlament bicameral (Camera Deputatilor si Senatul);Puterea executiva: guvern, condus de un prim-ministru desemnat de presedintele tarii;

Presedintele tarii este ales in baza rezultatelor alegerilor generale prin scrutin universal pentru un mandat de 5 ani.MONEDA NATIONALA: "Leu", cu subdiviziunea "ban".Cursul monedei nationale este stabilit zilnic pe piata valutara interbancara, moneda de referinta fiind euro. In anul 2006 cursul mediu de schimb leu/Euro era de 3,5245.

POPULATIE
La 1 iulie 2006 populatia Romaniei a fost de 21,6 milioane locuitori, din care 10,5 milioane barbati (48,7%) si 11,1 milioane femei (51,3%). Valorile negative ale sporului natural, conjugate cu cele ale soldului migratiei externe, au facut ca populatia tarii sa se diminueze, in perioada 2003-2006, cu aproape 149,2 mii persoane. Structura pe varste a populatiei poarta amprenta specifica unui proces de imbatranire demografica, marcat, in principal, de scaderea natalitatii, care a determinat reducerea absoluta si relativa a populatiei tinere (0-14 ani), si de cresterea ponderii populatiei varstnice (de 60 ani si peste). Comparativ cu 1 iulie 2003, in anul 2006 se remarca reducerea ponderii populatiei tinere (de 0-14 ani) de la 16,9% la 15,4% (298,6 mii persoane) si cresterea ponderii celei varstnice (de 60 ani si peste), de la 19,2% la19,3% (9711 persoane).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.