Institutionalizarea culturala - de la tipizare la arhetip cultural

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.62

nivel: Facultate

Se poate remarca faptul ca intre modalitatile de tratare ale problemei de catre Berger si Luckman, Bourdieu, ca sociologi apartinand unor scoli sociologice diferite, si antropologia culturala prin reprezentatii sai, exista diferente importante, care nu tin doar de problema stilului cercetarii, ci si de fundamentele acesteia. Este evident ca in felul in care a fost formulata tema noastra, reliefam [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Institutionalizarea culturala - de la tipizare la arhetip cultural

Se poate remarca faptul ca intre modalitatile de tratare ale problemei de catre Berger si Luckman, Bourdieu, ca sociologi apartinand unor scoli sociologice diferite, si antropologia culturala prin reprezentatii sai, exista diferente importante, care nu tin doar de problema stilului cercetarii, ci si de fundamentele acesteia. Este evident ca in felul in care a fost formulata tema noastra, reliefam mai cu seama puncul de vedere al antropologiei culturale, fundamentandu-l pe o baza cat mai larga, cu temeiuri ale sociologiei de asemenea.

Avand in vedere ca si sociologie si antropologia, dar si alte stiinte umane contribuie la definirea modelului cultural din diferite perspective, am considerat necesar ca aceste pozitii diferite, fie si ca stil de cercetare, sa se regaseasca in acest curs. Modelul cultural nu poate fi descris decat printr-o abordare trans-disciplinara, prin care se poate regasi totalitatea obiectului de studiu in cauza. Prin institutonalizare culturala nu vorbim despre creerea institutiile neaparat, desi aceasta poate fi cuprinsa in formulele folosite de Berger si Luckmann ca si de Bourdieu, pentru a mentiona doar doua surse deja clasice.

Avand asadar in minte aceste lucruri, putem sa observa cu Berger si Luckmann ca umanitatea omului, trasatura sa distincta, nu este data, ci construita, ca acest proces de constructie si semnificare simbolica depinde de contextualizarea culturala, mereu diferita de la un stadiu la altul, si ca depozitarea acestor experiente culturale are relevanta unui capital simbolic, cum spune Bourdieu, fapt care duce la concretizarea (schimbarea deopotriva) a unui cadru al modelului cultural.

Pozitia singulara a omului in lumea vie este cunoscuta indeobste ca fiind una de forta, de dominare a naturii. Se subliniaza de catre autorii care sustin unicitatea lumii omului, ca omul este fragil din punct de vedere al mentinerii acestei lumi, al transmiterii datelor ei catre o alta generatie, si ca din acest punct de vedere, vorbind despre om, trebuie sa vorbim despre constructia continua a datelor care compun lumea omului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.