Institutile Europene

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.85

nivel: Facultate

Intrunirile Consiliului sunt prezidate de catre natiunea care detine in acel moment presedentia UE si au loc fie in Bruxelles fie in Luxemburg.
Consiliul este asistat de catre un Secretariat General, care pregateste si asigura buna functionare a lucrarilor Consiliului la toate nivelurile. Dl. Javier Solana este Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene / Inalt Reprezentant pentru P[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Institutile Europene

Intrunirile Consiliului sunt prezidate de catre natiunea care detine in acel moment presedentia UE si au loc fie in Bruxelles fie in Luxemburg.
Consiliul este asistat de catre un Secretariat General, care pregateste si asigura buna functionare a lucrarilor Consiliului la toate nivelurile. Dl. Javier Solana este Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene / Inalt Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate Comuna (PESC). Secretariatul general, format din functionari care asista Consiliul la pregatirea deciziilor, asigura continuitatea activitatii Consiliului in conditiile in care presedentia Consiliului este acoperita, prin rotatie, de catre fiecare stat membru odata la sase luni.

Alaturi de Secretariatul General, Consiliul este asistat si de Comitetul Reprezentantilor Permanenti(COREPER) si organelle auxiliare ale Consiliului, cum sunt Comitetul special agricol, Comitetul monetary, Comitetul economic si local, Comitetul regiunilor, etc.COPERER reprezinta un cadru de negociere si arbitraj in probleme politice si tehnice si este format din doua grupuri distincte: unul care grupeaza ambasadorii statelor member si cel de-al doilea care cuprinde reprezentantii permanenti adjuncti.
Comisia Europeana

Comisia Europeana reprezinta "inima" structurii institutionale a Uniunii Europene, reprezentand interesele acesteia si este organul executiv al UE. Comisia are sediul la Bruxelles si poate fi impartita in doua categorii: Comisia executiva (Colegiul comisarilor) care indeplineste intr-o oarecare masura rolul ministerelor si Comisia administrativa care ofera servicii de sustinere celeilalte comisii si este alcatuita din functionari publici. Pana in mai 2004 Comisia executiva era formata din 20 de membrii numiti pe 5 ani, in timp ce membrii Comisiei administrative erau numiti permanent pe post.

Cei 20 de comisari erau cate doi pentru cele 5 state membre mari (Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Spania) si cate un comisar pentru celelate State Membre. Ierarhic, Comisia era organizata pe structura: un presedinte, doi vice-presedinti si 17 comisari.
Constitutia Europena adoptata in 12 ianuarie 2005 are in vedere faptul ca in 2009 comisia va avea un presedinte, un vice-presedinte care va fi si ministru de afaceri externe si 13 comisari alesi pe baza unui sistem de rotatie intre Statele Membre, iar pana in 2009 fiecare Stat Membru va fi reprezentat de un comisar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.