Institutiile comune si rolul lor in viata politica a Greciei antice

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.79

nivel: Facultate

Themistokles avea, de asemenea, imaginea unei lumi grecesti dezbinate, care nu realiza ca persii reprezentau o amenintare reala, ci se multumea sa trateze totul ca pe o problema a Atenei.Anul 480 a. Chr. este momentul in care persii decid ca este momentul sa porneasca atacul decisiv. Xerxes ordonase deja construirea podului de vase de peste Hellespont, in timp ce flota astepta ordinul de a intind[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Institutiile comune si rolul lor in viata politica a Greciei antice

Themistokles avea, de asemenea, imaginea unei lumi grecesti dezbinate, care nu realiza ca persii reprezentau o amenintare reala, ci se multumea sa trateze totul ca pe o problema a Atenei.Anul 480 a. Chr. este momentul in care persii decid ca este momentul sa porneasca atacul decisiv. Xerxes ordonase deja construirea podului de vase de peste Hellespont, in timp ce flota astepta ordinul de a intinde panzele in vant.

Grecii reusesc sa ajunga la o intelegere, la Corint, in 481 a.Chr. Atena preluand comanda operatiunilor pe mare, iar Sparta pe cea a trupelor de uscat.Atacul persilor urma sa se desfasoare pe doua directii: dinspre nord, prin Grecia Centrala si dinspre mare, prin vestul Greciei. Themistokles, Aristeides, Leonidas, regele Spartei, considerau ca o prima incercare de a opri inaintarea persana trebuia sa se faca la Termopyle, o trecatoare, care reprezenta cheia operatiunilor din Grecia Centrala.

Avansarea trupelor persane s-a facut, cum spune Plutarh, rapid, emisarii regali oprindu-se la portile cetatilor grecesti cerand pamant si apa. Cetatile au inceput sa cedeze, persii avansand. La 15 august 480 a Chr., regele spartan Leonidas privea cu ingrijorare moralul scazut al aliatilor. Dupa cum prezinta lucrurile Herodot, Oracolul din Delphi, prin preoteasa lui Apollo, Pythia daduse urmatorul raspuns: Ori Sparta va disparea ori regele vostru va trebui sa moara!

Cert este ca Leonidas ia decizia de a rezista cu supusii sti, cei 300 de cavaleri, cerand aliatilor sa se retraga, lucru pe care acestia il fac, cu exceptia tebanilor [3]. Lupta va fi indarjita. Tradati de Ephialtes, care dezvaluie persilor o carare secreta ce asigura intrarea prin spatele trecatorii, spartanii sunt incercuiti si pier pana la ultimul, respectand legile cetatii lor cum spune Simonides din Cheos [4].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.