Institutii si politici europene

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Telul cooperarii politice europene, care a demarat la inceputul anilor '70, era sa depaseasca un cadru economic si social stabilit de tratatele comunitare si sa ajunga la o strategie comuna originala a statelor membre in domeniul politicii externe. Tratatul Uniunii Europene recunoaste nevoia de a incorpora in politica externa o dimensiune de securitate comuna. Aceasta cooperare se extinde, in prin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Institutii si politici europene

Telul cooperarii politice europene, care a demarat la inceputul anilor '70, era sa depaseasca un cadru economic si social stabilit de tratatele comunitare si sa ajunga la o strategie comuna originala a statelor membre in domeniul politicii externe. Tratatul Uniunii Europene recunoaste nevoia de a incorpora in politica externa o dimensiune de securitate comuna. Aceasta cooperare se extinde, in principiu, in toate domeniile de politica internationala care implica interesele Uniunii Europene, ea reprezentand o prelungire fireasca a activitatii Comunitatii.

Importanta extraordinara pe care Parlamentul o acorda PESC este reflectata in dezbaterile sale, in special in cele care au loc in cadrul Comisiei pentru politica externa, drepturile omului, securitate comuna si politici de aparare.
Presedintia Consiliului European consulta Parlamentul asupra princiAZpalelor aspecte de politica externa si de securitate si asigura luarea in considerare a punctelor de vedere ale Parlamentului. Parlamentul este informat in mod regulat de Presedintie si de Comisia Europeana despre dezvoltarea strategiilor de politica externa si de securitate. Tratatul de la Amsterdam a creat Biroul reprezentantului pentru politica externa si de securitate comuna.

Parlamentul European poate adresa intrebari sau face recomandari Consiliului European. Anual, Parlamentul tine dezbateri asupra progresului in implementarea PESC.Parlamentul a primit un rol important in relatia cu Banca Centrala Europeana (BCE), ca parte a UEM (Uniunii Economice si Monetare).
Banca se bucura de independenta totala in deciziile de politica monetara. Ea are autoritate unica in stabilirea ratei dobanzilor pe termen scurt si in folosirea instrumentelor monetare necesare pentru mentinerea stabilitatii monedei Euro.

Cu toate acestea, independenta operationala a Bancii Centrale Europene este contrabalansata de raspunderea pe care aceasta o are in fata Parlamentului European. Regulile procedurale ale Parlamentului definesc clar rolul pe care aceasta il are in numirea presedintelui, vicepresedintelui si a altor membri ai Biroului Executiv al Bancii. Dupa audierile Comisiei, nominalizatii trebuie sa fie aprobati de Parlament inainte de a putea fi numiti de catre Consiliu.

Presedintele Bancii Centrale Europene trebuie sa prezinte un raport anual in sedinta plenara a Parlamentului. In plus, Presedintele Bancii Centrale si alti membri ai Biroului Executiv se prezinta in fata Comisiei pe probleme monetare a Parlamentului la intervale regulate; aceste intalniri pot avea loc la cererea oricareia dintre parti. Cel putin patru asemenea intalniri trebuie tinute in fiecare an.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.