Institutii romane - dictionar de termeni

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pornind de la institutiile Republicii timpurii, institutii ale cetatii, romanii au incercat permanent ajustarea acestora la noile conditii ce au urmat expansiunii romane si care au dus la crearea Imperiului. Daca in epoca republicana articularea institutiilor se realizeaza in cadrul unui regim oligarhic, epoca imperiala, prefigurata inca din ultimele veacuri republicane, a marcat trecerea spre o m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Institutii romane - dictionar de termeni

Pornind de la institutiile Republicii timpurii, institutii ale cetatii, romanii au incercat permanent ajustarea acestora la noile conditii ce au urmat expansiunii romane si care au dus la crearea Imperiului. Daca in epoca republicana articularea institutiilor se realizeaza in cadrul unui regim oligarhic, epoca imperiala, prefigurata inca din ultimele veacuri republicane, a marcat trecerea spre o mai mare participare la viata publica din partea cetatenilor, in masura in care cetatenia romana se extinde, pe de o parte, in intreg spatiul mediteranean si, pe de alta parte, sunt asociati la guvernare unii membri de rang ecvestru.

Prin urmare, in Principat, permeabilitatea sociala si, implicit, participarea la actul politic, nu mai este apanajul exclusiv al elitei aristocratice. Meritul imperial este de a fi scos Republica din criza institutionala, devenita evidenta la sfarsitul secolului I a. Chr., consecinta a expansiunii romane. In conditiile transformarii Republicii in Imperiu, cadrele politice ale cetatii nu mai sunt potrivite pentru administrarea vastului teritoriu si in consecinta, imparatii primelor dinastii inoveaza permanent, incercand o crestere a autoritatii imperiale.

Aceasta din urma nu este lipsita de deviante pe care sursele (in majoritate de orientare senatoriala) le pun in evidenta numindu-i pe imparati "Cezari dementi" (Caligula sau Nero, de pilda)- posesori ai unei autoritati ce tinde sa imprumute forme exterioare si comportamente regale ale lumii elenistice. Tendinta aceasta devine evidenta in secolul al III-lea, iar antichitatea tarzie ne prezinta o curte imperiala -"oglinda" a celor elenistice. Particularizarea puterii devine o evidenta la finele antichitatii, dupa reformele lui Diocletian si Constantin care au jucat un rol fundamental in reorganizarea statului.

Departe de a fi o perioada de decadere, asa cum a fost privita de istoriografia marxista, antichiatea tarzie pare mai degraba o epoca de mari transformari, ce prefigureaza geneza societatii medievale. Multe dintre aceste transformari isi au originea in criza secolului al III-lea, perioada care ar trebui, in opinia noastra, reconsiderata din punct de vedere istoric. Conventional, perioadele de criza sunt privite ca epoci de distrugere si decadere;

pornind insa de la trasaturile lor specifice si generale, aceste perioade par mai degraba epoci de tranzitie in care mecanismele mental-institutionale sunt ajustate noilor realitati istorice. Nici evolutia statului roman nu poate fi inteleasa fara apelul la aceasta judecata, caci asa cum subliniau istoricii Scolii de la Annales, perspectiva duratei lungi a timpului istoric devine esentiala pentru a realiza o imagine adecvata a dinamicii unei societati in general, si adaugam, a societatii romane in special.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.