Institutii europene pentru protectia mediului

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.40

nivel: Facultate

HELCOM este o organizatie care incearca sa protejeze mediul marin al Marii Baltice impotriva tuturor surselor de poluare, prin intermediul cooperarii interguvernamentale intre Danemarca, Estonia, Comunitatea Europeana, Finlanda, Germania, Lituania, Letonia, Polonia, Rusia si Suedia.

HELCOM este organul guvernator al “Conventiei Marine de Protejare a Mediului din zona Mari[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Institutii europene pentru protectia mediului

HELCOM este o organizatie care incearca sa protejeze mediul marin al Marii Baltice impotriva tuturor surselor de poluare, prin intermediul cooperarii interguvernamentale intre Danemarca, Estonia, Comunitatea Europeana, Finlanda, Germania, Lituania, Letonia, Polonia, Rusia si Suedia.

HELCOM este organul guvernator al “Conventiei Marine de Protejare a Mediului din zona Marii Baltice” cunoscuta sub numele de Comisia Helsinki.Viziunea acestei organizatii pentru vitor este un mediu al Marii Baltice mai sanatos, cu un echilibru atat intre intre componentele sale biologice, cat si intre activitatile socio-economice si bunastarea mediului.

...

Ariile protejate ale Marii Baltice

In 1994 62 de arii protejate din zona Marii Baltice au fost luate sub protectia HELCOM. Unele dintre aceste arii erau deja sub o anumita formade protectie, foarte putine arii au reusit insa sa fie pe deplin incorporate in Reteaua de Arii Protejate a Marii Baltice. Inca mai trebuiesc incorporate 24 de arii din largul marii, care au fost identificate de experti in 1998.

Cele cinci grupuri HELCOM

Aceste grupuri sunt cele care adopta politici si strategii ; propun teme de dezbatere la intalnirile cu sefii delegatiilor, unde sunt luate toate deciziile. Cele cinci grupuri se ocupa cu diferitele aspecte ale muncii HELCOM in prevenirea poluarii si protejarea mediului natural al Marii Baltice.

HELCOM MONAS

Se mai numeste Grupul de Monitirizare si Evaluare, si se ocupa de una din sarcinile cheie ale HELCOM. Evalueaza amenintarile adresate mediului marin, impactul lor asupra acestuia, starea in care se gaseste mediul si eficacitatea masurilor care trebuiesc adoptate. Aceasta munca reprezinta baza pentru actiunile celorlalte grupuri HELCOM.

Acest grup incearca sa asigure ca programele de monitorizare HELCOM sunt utilizate cu maxima eficienta de cele cinci grupuri. Ofera informatii celorlalte grupuri despre problemele importante legate de mediu si de zonele afectate ale acestuia.

Toate celelalte grupuri permanente si nepermanente ale HELCOM, isi prezinta propunerile privind mediul zonei baltice cat si poluarea acestuia.
Supravegheaza celelalte grupuri si se asigura ca acestea isi duc la bun sfarsit proiectele cu cel mai bun rezultat posibil.
S-a implicat direct in formarea Obiectivelor Ecologice HELCOM.

HELCOM LAND

Este grupul care se ocupa cu poluarea la tarm, deoarece in cea mai mare parte poluarea Marii Baltice isi are originea la tarm. Mare Baltica a fost folosita timp de secole ca un imens “cos de gunoi” pentru deseurile generate in zona sa inconjuratoare, care este in present locuita de aproximativ 85 de milioane de oameni si este caracterizata de o dezvoltare industriala si agriculturala intense.

Acest grup este responsabil cu reducerea poluarii din orice zona din jurul Marii Baltice, identifica ariile poluate cu nutrienti sau alte substante poluante si propune masurile necesare pentru a reduce aceasta poluare.

Incearca sa faciliteze implementarea de masuri pentru reducerea poluarii in cele mai poluate zone ale Marii Baltice.

HELCOM MARITIME

Crestera transporturilor maritime ameninta atat fragilul echilibru al ecosistemului, cat si mijloacele de trai ale multor oameni care depind de mare. In ultimi ani transportul pe apa a crescut reflectand inensificarea cooperarii si dezvoltarii economice in zona Marii Baltice. Aproximativ 2000 de vase sunt pe mare in fiecare zi, inclusiv 200 de tancuri cu petrol sau substante periculoase. Se estimeaza ca pana in 2017 traficul pe Marea Baltica se va dubla; traficul cargoboturilor si containerelor se vor tripla iar traficul tancurilor petroliere va creste cu 40%.

Acest grup al HELCOM incearca sa previna orice poluare provenita de la ambarcatiuni intentionata sau accidentala.

Transportul maritime este o afacere international care are nevoie de reguli internationale. Toate ambarcatiunile care navigheaza in Marea Baltica trebuie sa respecte regulile globale si regionale indifferent de steagul sub care se afla.

De aceea HELCOM MARITIME se asigura ca regulamentele adoptate sunt observate si puse in aplicare prin cooperare internationala.
Grupul identifica si promoveaza actiuni care limiteaza poluarea apei marii in timp ce asigura navigatia.

Organizeaza intalniri regulate cu reprezentantii Organizatiilor Guvernamentale , Organizatii Non-Guvernamentale ,Autoritatile transportului maritime si organizatii care se ocupa cu masurile ce trebuiesc luate in caz de poluare. Lucreaza indeaproape si cu alte organizatii, cum ar fi Organizatia Maritima Internatioala, pentru a se asigura ca masurile internationale sunt aplicate si respectate in Marea Baltica.

HELCOM HABITAT

Este grupul care se ocupa cu protejarea naturii si biodiversitatea.

Acest grup aduna informatii despre multele ecosisteme si habitate care ofera adapost, hrana pentu speciile de plante si animale care traiesc atat in apele Marii Baltice cat si in zona inconjuratoare. Nevoia de a pastra aceste ecosisteme trebuie luata in considerare de catre persoanele care isi desfasoara activitatile ina zona Marii Baltice.

HELCOM HABITAT incearca sa asigure cat mai multe informatii, referitoare la habitat, specii si conservarea biodiversitatii, celorlate grupuri HELCOM pentru a le ajutasa impuna o politica de protejare a acestora.

Este grupul care identifica si evalueaza impacul actual si posibil al activitatilor umane aupra mediului natural. Face propuneri concrete celorlalte grupuri privind posobilele masuri pentru reducerea sau eliminarea impactului negative al activitatiloe umane asupra biodiversitatii.

O prioritate este aceea de a coordona activitatile regionale pentru conservarea si protejarea biodiversitatii si pentru folosirea rezonabila a resurselor marine.

HELCOM RESPONSE

Cresterea numarului de vase care transporta petrol pe mare inseamna si cresterea riscului de producere a unor accidente. Rezulta astfel ca poluarea poate creste daca nu se iau masuri pentru a controla acest effect.

Pana in 2015 peste 130 milioane de tone de petrol vor fi transportate pe Marea Baltica in fiecare an. Acestea ar putea reprezenta un risc mare de poluare.

Acest grup incearca sa asigure un raspuns promt la incidentele de poluare maritime. Se asigura de asemenea ca in caz de accident echipamentul potrivit este disponibil si ca se iau masurile potrivite in cooperare cu statele vecine.

Este grupul care analizeaza dezvoltarea transporturilor maritime si investigheaza impactul acestora asupra cooperarii internationale in caz de poluare. Coordoneaza supravegherea aeriana a rutelor maritime.

Organizeaza intalniri regulate cu oficialii responsabili cu raspunsul in caz de poluare si cu reprezentantii inter-guvernamentali si ONG-uri. Lucreaza si cu alte organizatii, cum ar fi BONN Agreement sau Organizatia Maritima Internationala pentru a se asigura ca masurile de siguranta sunt aplicate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.