Institutii centrale si locale

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.86

nivel: Liceu

Adunarea generala a nobililor era o institutie cu caracter reprezentativ, alcatuita, cu timpul, numai din starile privilegiate .
In 1366, regele maghiar Ludovic I de Anjou a conditionat calitatea de nobil de apartenenta la religia catolica, romanii ortodocsi fiind exclusi treptat din viata politica. Pe plan administrativ-teritorial, Transilvania era impartita in: comitate - teritorii contr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Institutii centrale si locale

Adunarea generala a nobililor era o institutie cu caracter reprezentativ, alcatuita, cu timpul, numai din starile privilegiate .
In 1366, regele maghiar Ludovic I de Anjou a conditionat calitatea de nobil de apartenenta la religia catolica, romanii ortodocsi fiind exclusi treptat din viata politica. Pe plan administrativ-teritorial, Transilvania era impartita in: comitate - teritorii controlate de regalitatea maghiara (Bihor, primul dintre comitate, este atestat in anul 1111, Crasna, Dabaca, Cluj, Alba s.a), subordonate voievodului;

scaune - unitati administrativ-teritoriale autonome ale secuilor si sasilor (cele 7 scaune locuite de sasi si doua districte au format "Universitatea sasilor"); districte - teritoriile autonome locuite de romani, conduse de juzi, cnezi sau voievozi (cum ar fi Tara Maramuresului, Tara Hategului etc.). Acestea erau localizate cu deosebire in zonele de margine ale Transilvaniei. In anul 1541, in conditiile infrangerii Regatului Ungariei de Imperiul Otoman, Transilvania a devenit principat autonom sub suzeranitate otomana. In fruntea ei se afla un principe, ales de Dieta (adunarea reprezentativa) si confirmat de sultan.

Regimul habsburgic s-a instaurat in Transilvania la sfarsitul secolului al XVII-lea, ca urmare a extinderii teritoriale a Imperiului Habsburgic in sud-estul Europei. Noul statut politic al Transilvaniei, de principat in cadrul Imperiului Habsburgic a fost definit prin Diploma Leopoldina din 1691. Conform acesteia, titlul de principe revenea imparatului, Transilvania pastrandu-si vechea organizare interna. Imperiul Otoman a fost nevoit, prin pacea de la Karlowitz (1699), sa confirme pierderea controlului sau asupra Transilvaniei.

Structuri institutionale in Tara Romaneasca si Moldova.
Institutia centrala a statelor medievale romanesti extracarpatice era domnia. "Domnul" era stapanul tarii, iar in calitate de "mare voievod" exercita conducerea suprema a armatei, bucurandu-se de prerogative largi, atat in domeniul politicii interne cat si in cel al politicii externe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.