Institutii centrale si autonomii locale in spatiul romanesc

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.68

nivel: Liceu

Dupa constituirea statelor medievale, regimul lor politic a evoluat spre formula monarhica in tiparele generale ale monarhiei feudale dar cu trasaturii proprii, determinate de specificul societatii romanesti. Primele structuri statale au fost sub forma cnezatelor si voievodatelor.

In Transilvania, secolul X au existat cnezate si voievodate conduse de Gelu, Glad si Menumorut, iar in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Institutii centrale si autonomii locale in spatiul romanesc

Dupa constituirea statelor medievale, regimul lor politic a evoluat spre formula monarhica in tiparele generale ale monarhiei feudale dar cu trasaturii proprii, determinate de specificul societatii romanesti. Primele structuri statale au fost sub forma cnezatelor si voievodatelor.

In Transilvania, secolul X au existat cnezate si voievodate conduse de Gelu, Glad si Menumorut, iar intre Carpati si Dunare au existat formatiuni politice mentionate in "Diploma Cavalerilor Ioaniti"-1247, care mentiona Tara Severinului, voievodatul lui Litovoi, Seneslau dar si cnezatele lui Ioan si Farcas. Formarea statelor medievale romanesti au avut o faza legendara dar si una certa.

Conform fazei legendare Tara Romaneasca s-a format in urma descalecatului lui Negru-Voda in 1290, sub domnia acestuia, romanii au trecut la sud de Carpati si au intemiat o tara romaneasca, insa faza certa a intemeierii statului medieval Tara Romaneasca afirma ca aceasta a fost facuta de Basarab I Intemietorul, care a domnit intre anii 1310-1352, intemeierea statului facandu-se prin: unirea formatiunilor prestatale si prin alipirea Banatului de Severin.

Intre 9-12 noiembrie 1330 a avut loc victoria de la Posada a lui Basarab I impotriva armatei maghiare, aceasta fiind prima lupta pentru independenta a unui stat romanesc. Faza legendara in Moldova mantioneaza descalecatul lui Dragos din 1352 care conduce o marca de aparare, insa faza certa a intemeieri Moldovei certifica faptul ca procesul de unificare a fost finalizat de catre Bogdan I din Cuhea, in timpul domniei sale Moldova ajungand sa se extinsa pana la Marea Neagra.

Intemeierea Transilavaniei fiind total diferita de cea a statelor medievale romanesti-Moldova si Tara Romaneasca, voievodatul ajungand sa se organizeze temeinic dupa mijlocul secolului XII.Leustachius a fost primul conducator cu titlul de voievod atestat in 1776. Cea mai importanta institutie centrala a societatii medievale romanesti a fost domnia, adaugata celei voievodale, incomparabil mai veche.

Domnia Tarii Romanesti a fost, mai cu seama dupa instituirea Mitropoliei , o stapanire de sine statatoare, cu afirmare ferma a autocratiei de esenta divina. Domnul era sef al statului, considerat de drept divin, era aparator al Bisericii, avea atributii judecatorestii dar era si comandant suprem la oastei.

Domnul pentru a-si exerciata atributele sale in statul pe care il conducea, era ajutat si de alte institutii cum ar fii: Sfatul Domnesc care la inceput era format din mari boierii dregatorii, o alta institutie era Adunarea Tari, care avea rolul de a hoatri in problemele cele mai importante ale tarii, din aceasta institutie facea parte :Boierimea mare, Boierimea mica, clerul dar si ostirea.

Justitia si armata erau doua institutii foarte importante in stat, in Tara Romaneasca si Moldova erau Foruri Supreme de Judecata, iar principalul izvor de drept era legea pamantului.Armata fiind formata din Oastea Mare, Oastea Mica si Oastea Oraselor.Institutiile medievale din Tara Romaneasca si Moldova erau diferite de cele din Transilvania, dat fiind si faptul ca cele doua erau organizate sub forma de domnie, domnul detinand intreaga putere, in timp ce in Transilvania domnul era inlocuit de voievod, acesta era numit de rege si avea atributii militare, juridice dar si administrative.

In Transilvania, institutia care il ajuta pe voievod in exercitarea atributelor sale erau:Consiliul Princiar si Cancelaria Princiara;in Transilvania exista Adunarea Obsteasca Nobiliara formata din Marea Nobilime. In cea ce priveste armata si justitia, voievodul era scaunul de judecata al tari, iar armata era formata din Oastea Marilor Nobilii si Oastea Episcopului Transilvanean.

Formarea statelor medievale romanestii si institutiile medievale au evoluat intr-un timp relativ scurt si au avut o importanta considerabila.Institutiile si procesul de formare din Moldova si Tara Romaneasca fiind diferit de cel din Transilvania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.