Institutia cetateniei in sistemul constitutional romanesc

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.59

nivel: Facultate

Mica īmpamāntenire se obtinea fara stagiu si fara aprobarea adunarii legiuitoare. Referitor la terminologia folosita īn literatura de specialitate, aceasta nu este unitara, chiar daca se refera la aceleasi perioade de timp. Unii autori folosesc termenul de nationalitate
(5) īn sensul de cetatenie, iar altii termenul de naturalizare (6) īn sensul de īmpamāntenire. Valorificānd cele prezentat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Institutia cetateniei in sistemul constitutional romanesc

Mica īmpamāntenire se obtinea fara stagiu si fara aprobarea adunarii legiuitoare. Referitor la terminologia folosita īn literatura de specialitate, aceasta nu este unitara, chiar daca se refera la aceleasi perioade de timp. Unii autori folosesc termenul de nationalitate
(5) īn sensul de cetatenie, iar altii termenul de naturalizare (6) īn sensul de īmpamāntenire. Valorificānd cele prezentate mai sus putem afirma ca institutia cetateniei īn perioada mentionata a apartinut dreptului cutumiar, dreptului civil si Regulamentului organic ca
document cu caracter constitutional distinct, care a fost adoptat de Adunarile legiuitoare ale Principatelor romāne.

Īn opinia noastra, notiunile „nationalitate” si „cetatenie” au acelasi continut juridic, cum de asemenea au acelasi continut juridic si termenii: naturalizare, īmpamān-tenire sau indigenat. De asemenea īn perioada mentionata se poate constata ca nu existau reglementari privind pierderea nationalitatii romāne.

II. INSTITUTIA CETATENIEI SUB REGIMUL JURIDIC AL CODULUI CIVIL DIN ANUL 1865
Desi a fost publicat īn „Monitorul Oficial” la 4 decembrie 1864, Codul Civil (7) a intrat īn vigoare la 1 decembrie 1865. Īn cuprinsul Titlului I intitulat: „Despre drepturile civile si despre naturalizare“, Capitolul I, art. 6-20 din Codul Civil sunt reglementate modurile de dobāndire si de pierdere a cetateniei romāne. Dupa parerea noastra modurile de dobāndire a cetateniei romāne stabilite de Codul civil roman sunt urmatoarele:
a) prin nastere si crestere īn tara;
b) prin naturalizare adresānd o suplica catre Domn;
c) prin casatorie;
d) prin redobāndirea calitatii de cetatean romān.

Sub regimul juridic al Codului civil consideram ca strainii care aspirau la dobāndirea nationalitatii romāne pot fi clasificati īn doua categorii: straini crestini si straini de alta credinta decāt cea crestina. Pe de alta parte, strainii crestini din punct de vedere al dobāndirii naturalizarii pot fi clasificati īn alte doua categorii: straini crestini nascuti si crescuti īn tara si straini crestini care prin propria vointa doresc sa se integreze īn comunitatea indigenilor romāni.

a) Calitatea de cetatean romān putea fi dobāndita de orice individ de rit crestinesc nascut si crescut īn tara pāna la majorat si care nu s-a bucurat niciodata de vreo protectie straina. Cererea de dobāndire a calitatii de cetatean va putea fi facuta īn termen de un an de la data īmplinirii majoratului. Reclamarea calitatii de romān nu putea fi refuzata, aceasta revenind de drept īn termenul stabilit.

Dupa parerea noastra la expirarea acestui termen copilul de strain nascut si crescut īn Romānia pāna la majorat, putea cere dobāndirea calitatii de romān potrivit art. 16. Rezulta ca textul normativ al Codului civil creeaza copilului strain ajuns la majorat dreptul de a alege īntre dobāndirea calitatii de romān si pastrarea statutului juridic de strain.

b) Strainul de rit crestinesc care nu este nascut si crescut īn Romānia precum si strainul de alta credinta decāt cea crestina poate cere dobāndirea calitatii de romān prin naturalizare adresānd īn acest scop o suplica Domnului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.