Instituirea sectorului nonprofit

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

intr-adevar, pe langa sectorul public, aflat sub controAZlul agentiilor guvernamentale, si sectorul privat cu multitu-dinea de intreprinzatori si organizatii particulare ce functioAZneaza urmand regulile pietei, sectorul nonprofit se extinde pe zi ce trece in cele mai diverse domenii ale vietii sociale: educatie (gradinite, scoli si universitati private), sanatate (policlinici, dispensare, spitale[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instituirea sectorului nonprofit

intr-adevar, pe langa sectorul public, aflat sub controAZlul agentiilor guvernamentale, si sectorul privat cu multitu-dinea de intreprinzatori si organizatii particulare ce functioAZneaza urmand regulile pietei, sectorul nonprofit se extinde pe zi ce trece in cele mai diverse domenii ale vietii sociale: educatie (gradinite, scoli si universitati private), sanatate (policlinici, dispensare, spitale), protectia mediului, a unor categorii sociale dezavantajate sau a drepturilor civice, cul-tura, asociatii profesionale si societati literar-artistice, orgaAZnizatii civice, cluburi, fundatii etc.

Organizatiile nonprofit sau voluntare sau neguvernaAZmentale raspund nevoilor individuale de asociere in conditii de autoconducere sau de autonomie fata de autoritatile puAZblice, contribuie la cristalizarea si afirmara societatii civile, ofera: comunitatilor teritoriale sau profesionale posibilitati de realizare a unor scopuri proprii, multiplica sansele de distriAZbuire eficienta si flexibila a unor servicii centrate pe binele public. Organizatiile nonprofit sau neguvernamentale sunt private in forma si publice prin programele sau serviciile pe care le promoveaza.

Daca am considera organizatiile care au aparut la noi dupa 1990 nu ar fi greu de constatat ca doua tipuri au proliferat in mod spectaculos: cele private pentru profit, confiAZgurand campul si mecanismele pietei economice, si cele nonprofit sau neguvernamentale, menite a contribui la cristalizarea societatii civile. Ambele tind sa diminueze aria de cuprindere si de control a monopolului statal pentru a oferi spatii de manifestare si realizare a autonomiei individuale si asociative.

Sunt insa simptomatice concentrarea aproape exAZclusiva a atentiei publice si preocuparile de a fundamenta institutional sectorul privat, in timp ce sectorul nonprofit isi consolideaza legitimitatea functionala in mod informai sau in zonele ,,penumbrei" sociale, adica in absenta unei baze legislative actualizate si adecvate sau sub semnele unui conAZflict latent sau manifest cu institutiile guvernamentale. Se profileaza astfel un tip distinct de schisma intre sectorul nonprofit si cel public, fara a se putea anticipa consecintele pentru unul si celalalt si, mai ales, pentru cetateanul indiviAZdual. Poate ca deocamdata sunt de remarcat o ignorare re-ciproca sau un gen de ,,politica a strutului".

Nu-s mai putin adevarate insa lipsa de constientizare publica a unor conseAZcinte latente si mai ales gradul inalt de necunoastere a or-ganizarii si functionarii sistematice ce le sunt specifice. Sa consideram organizatiile nonprofit si sa ne intrebam : ce stim in mod sistematic despre functionarea si conducerea lor? cum pot fi proiectate sau remodelate pentru a fi mai eficienAZte ? care este impactul lor social, cultural, politic sau ecoAZnomic ? La astfel de intrebari si la multe altele vom incerca sa oferim raspunsuri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.