Instigarea

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.05

nivel: Facultate

2. Latura obiectiva
Sub raportul laturii obiective, pentru existenta instigarii este necesara îndeplinirea urmatoarelor conditii:
a) sa existe o activitate de determinare de catre o persoana (instigator) asupra unei alte persoane (instigat);
b) activitatea de determinare sa se refere la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala;
c) sa nu existe o determinare anter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instigarea

2. Latura obiectiva
Sub raportul laturii obiective, pentru existenta instigarii este necesara îndeplinirea urmatoarelor conditii:
a) sa existe o activitate de determinare de catre o persoana (instigator) asupra unei alte persoane (instigat);
b) activitatea de determinare sa se refere la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala;
c) sa nu existe o determinare anterioara, adica o hotarâre preexistenta a instigatului de a savârsi fapta respectiva;
d) activitatea de instigare sa aiba efect, adica sa duca la determinarea instigatorului, la acceptarea de catre acesta a ideii de a savârsi fapta si la hotarârea lui de a o savârsi;
e) cel instigat sa fi trecut la savârsirea faptei si sa realizeze cel putin o tentativa pedepsibila. Sunt necesare unele explicatii cu privire la aceste conditii.

a) Efectuarea unei activitati de determinare, prin care instigatorul inoculeaza în mintea instigatului ideea savârsirii faptei incriminate, este de esenta instigarii. Mijloacele prin care se realizeaza determinarea pot fi diverse. Spre deosebire de unele legislatii penale straine, Codul penal român nu enumera nici limitativ, nici enuntiativ, mijloacele de instigare. Acestea pot fi deci cele mai diferite, de la simple îndemnuri, rugaminti sau insinuari, pâna la constrângere sau corupere.

În raport cu mijloacele folosite în activitatea de determinare, se distinge între:
– instigarea simpla, la care se folosesc mijloace imateriale, de determinare a vointei instigatului (rugaminti, îndemnuri persuasive, insinuari);

– instigare calificata, la care se folosesc mijloace materiale cum ar fi promisiunile de daruri sau alte foloase (corupere) sau exercitarea de presiuni prin diferite forme de constrângere asupra instigatului, direct sau indirect. Pentru existenta instigarii este suficienta instigarea simpla, dar existenta unei instigari calificate va fi avuta în vedere la individualizarea pedepsei, ca împrejurare ce releva un grad de pericol social sporit al faptei si de periculozitate al faptuitorului.

Activitatea de instigare poate fi savârsita direct asupra persoanei ce urmeaza sa savârseasca fapta prevazuta de legea penala (instigare imediata) sau asupra unei persoane ce urmeaza sa determine, la rândul sau, pe cel care va savârsi fapta (instigare mediata). În acest caz exista deci doi coinstigatori, primul mediat, al doilea imediat, bineînteles cu conditia ca cel de-al doilea instigator sa nu se limiteze la simpla transmitere a îndemnului sau amenintarii din partea celui dintâi (în ultima situatie, nu se va retine instigare, ci compli-citate la instigare), ci sa realizeze la catre cel instigat.

b) Obiectul activitatii de determinare trebuie sa-l constituie o fapta prevazuta de legea penala, altfel nu poate fi vorba de participatie penala. Fapta trebuie sa fie susceptibila de a fi savârsita ca autor de cel instigat. Asa cum s-a aratat, în cazul infractiunilor proprii, instigarea trebuie sa se îndrepte asupra unei persoane care are calitatea ceruta de lege pentru autorul infractiunii. Fapta la care se instiga sa fie individualizata în asa fel încât cel instigat sa cunoasca obiectul instigarii si sa poata lua hotarârea în cunostinta de cauza, fiindca el trebuie sa savârseasca fapta, chiar daca nu-i întelege caracterul.

În raport de modul în care instigatorul face cunoscut instigatului obiectul instigarii, în doctrina se distinge:
– între instigarea directa, la care instigatorul comunica instigatului în mod direct si explicit îndemnul si fapta pe care urmeaza sa o savârseasca, si instigarea indirecta, la care instigatorul nu transmite direct ideea savârsirii faptei, ci indirect, inoculându-i instigatului o stare de spirit care îl determina sa ia hotarârea de a savârsi fapta (stârnirea geloziei, a ideii de razbunare ctc.);
– între instigarea evidenta, la care instigatorul actioneaza deschis, pe fata, si instigarea insiduoasa sau ascunsa, la care instigatorul actioneaza din umbra, pe ascuns, fara ca cel instigat sa-si dea seama ca este determinat la savârsirea unei fapte penale.

Cel instigat sa nu fi luat anterior hotarârea de a savârsi fapta la care este îndemnat. Nu poate exista instigare fata de o persoana care era deja hotarâta sa savârseasca fapta. În acest caz, activitatea instigatorului ar putea constitui eventual o complicitate morala, dar nu o instigare. Conditia pe care o examinam este îndeplinita atunci când instigatul, în momentul în care are loc activitatea de instigare, nu era hotarât sa savârseasca fapta la care este instigat, chiar daca în mintea lui se ivise, în mod spontan ori ca urmare a unei instigari anterioare ramase fara efect, ideea savârsirii acestei fapte.

Esential este deci ca hotarârea de a savârsi fapta luata de cel instigat, ca urmare a instigarii, sa fie ulterioara, iar nu anterioara activitatii de instigare. Activitatea de instigare trebuie sa aiba ca efect determinarea celui instigat, adica însusirea de catre acesta a ideii de savârsire a faptei prevazute de legea penala si luarea hotarârii de a o savârsi. Fara îndeplinirea acestei conditii nu exista instigare propriu-zisa, ci o instigare fara efect sau o instigare neizbutita, care nu produce consecinte juridice. Persoana instigata sa fi trecut la savârsirea faptei la care a fost determinata si sa comita acea fapta sau cel putin o tentativa pedepsibila. Nu este necesar ca autorul sa fie pedepsit.

În cazul în care cel instigat nu a trecut la savârsirea faptei sau, desi a trecut la executare, nu a savârsit decât o tentativa nepedepsibila, neexistând o fapta prevazuta de legea penala, nu poate exista nici instigare ca forma a participatiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.