Instaurarea regimurilor comuniste in Europa de Est

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Liceu

Evenimentele petrecute dupa 23 august 1944, arunca Romania in sfera de influenta sovietica, fapt cu consecinte majore in societatea romaneasca bulversata de impactul celui de-al doilea razboi mondial si care dorea acum o revenire la normalitatea existenta in anii '20. Astfel incepand cu iunie 1944 in Romania este constituit un Front Democratic, Blocul Partidelor Democratice (BPD) in componenta c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instaurarea regimurilor comuniste in Europa de Est

Evenimentele petrecute dupa 23 august 1944, arunca Romania in sfera de influenta sovietica, fapt cu consecinte majore in societatea romaneasca bulversata de impactul celui de-al doilea razboi mondial si care dorea acum o revenire la normalitatea existenta in anii '20. Astfel incepand cu iunie 1944 in Romania este constituit un Front Democratic, Blocul Partidelor Democratice (BPD) in componenta caruia intra Partidul Comunist, Partidul Social-Democrat si Partidul National-Taranesc.

Urmatoarea etapa o constituie formarea unor guverne de uniune, fiind vorba de cele doua guverne conduse de generalul Sanatescu si cel al generalui Radescu -unde comunisti pastreaza posturile [2] din al doilea guvern Sanatescu- care se se vede nevoit a demisiona in februarie 1945 ca urmare a presiunilor exercitate de catre comunisti, permitand astfel impunerea la guvernarea in urma presiuni sovietice, incepand cu data de 6 martie 1945 a guvernului Groza [3], moment considerat a fi ,,punctul 0 al comunismului romanesc" [4].

O alta etapa in procesul de trecere de la un sistem politic de tip monarhist, la unul de ,,democratie populara" a constituit-o abdicarea silita a regelui Mihai I la 30 decembrie 1947 [5] si proclamarea Republicii Populare Romane [6]. Noua orientare politica este ,,oficializata" prin constitutia din 1948. In concluzie putem spune ca dintr-o tara libera am devenit o tara ocupata, condusa autoritar, izolata fata de Europa, dar si opusa ca principii restului Europei, referire evident la Europa Occidentala.
Bulgaria

Frontul Patriei, reunind partidele taranist, socialist si comunist obtine la alegerile din noiembrie 1945 peste 85% din voturile exprimate. De mentionat faptul ca in aceste alegeri frontul s-a perzentat cu liste comune, tactica specifica comunistilor si impusa de la Moscova. Disparitia oricarei opoziti legale incepand cu luna august 1947 duce in faza finala procesul de sovietizare, care se incheie prin proclamarea republicii de democratie populara si intrarea acesteia bin deplina legalitate prin creearea cadrului legislativ necesar, al carui prim pas l-a constituit adoptarea noii constituti care sa statueze schimbarile petrecute pe parcursul acestor ani.
Polonia

Iunie 1945 se formeaza un guvern de coalitie [7] sub presiune Moscovei, iar la 30 iulie 1946 speculand aparenta reveniri la democratie este organizat un referendum in care comunisti obtin 68% din voturi, find vorba de asa zisi ,,comunisti moscoviti" [8]. Coexistenta aparenta dintre cele doua guverne poloneze-cel de la Londra din exil si cel creat in Polonia- duce la unificarea lor sub presiunile Moscovei, aparand astfel si aici guvernul de uniune caracteristic acestei etape a instaurari regimului comunist.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.